A 3,5 mm-es jack-csatlakozó elhagyásának előnyei a következő iPhone-ban

Az iPhone 2016 őszén érkező következő generációja lesz az első, amelyik állítólag már csak Lightning-csatlakozóval fog érkezni. Sokan ezt negatívumként értékelik és elsősorban az Apple újabb pénzlehúzó lépésének könyvelik el, miszerint az almások saját (vagy pl.: a Beats) kiegészítőik eladásával akarják továbbnövelni bevételeiket. Azonban nem gondolom, hogy erről lenne szó.

lightning

Az új modell esetében véleményem szerint, két jelenleg is elterjedt megoldást fognak használni. Az egyik a már szinte minden eszközben megtalálható standardizált Lightning-csatlakozó, a másik pedig a vezeték nélküli bluetooth-os megoldás. Mindkettő modernebb, kényelmesebb és sok szempontból biztosabb megoldás a hagyományos, mára kicsit elfáradt jack-csatlakozónál.

Íme, 5 hátrány, amelyet a jack-csatlakozó megszűnésével elfeledhetünk.

1. Érintkezési problémák – a hagyományos 3,5mm-es jack-csatlakozó egyik tulajdonsága, hogy sok használat után kopás következik be és ez természetesen a hangminőséget is igen rontja. Recsegés, zúgás, később pedig teljes elhallgatás következik be. Számítógépeknél, házimozi rendszereknél és egyéb felhasználási helyeken, továbbra is megfelelő a jack-csatlakozó, ám egy mobiltelefonban, ahol ki-be húzgáljuk a fejhallgatót, ez már nem megfelelő.

2. Eggyel kevesebb lyuk a telefon házán – az iPhone 7 és 7 Plus lesznek, a hírek szerint az első teljesen vízálló Apple okostelefonok, így az említett döntés, ebből a szempontból is hasznos lehet. Nem kell a szigeteléssel foglalkozni, sőt a dizájnra és a telefon strapabíróságára is pozitívan hat a csatlakozó elvesztése. Sőt, a telefon vékonyságát és a házon belüli felhasználható területet is növeli a jack-csatlakozó eltűnése.

3. Jobb minőségű gyári fejhallgatók megjelenése, lehet a döntés következő lehetséges hatása. Legyenek ezek Lightning-os vagy éppen vezeték nélküli kiegészítők. Az Apple tudjuk, hogy az AirPods fantázianevet már levédte, így erre jó esély van.

4. Health. Már korábban is volt szó arról, hogy az egyes fitnesz és egészségügyi funkciók fejlődésének érdekében a következő generációs Apple fejhallgatók is hozzá járulhatnak. Legyen az futás, kerékpározás vagy éppen túrázás.

5. A legfontosabb azonban, a zsebünkben keletkező, kibogozhatatlan csomók eltűnése lehet. Természetesen, ha a gyári füles a Lightning-csatlakozót használja, akkor sajnos továbbra is szembesülnünk kell a problémával. Ha azonban a bluetooth-os utat választja az Apple, akkor végre megszűnik.

airpods_1004

Kiegészítésnek hozzátenném, hogy ezekre a problémákra most is természetesen van megoldás, hiszen a jelenlegi iPhone és iPad készülékek is bluetooth képesek, sőt az Apple hivatalosan is rengeteg ilyen fej- és fülhallgatót árusít. Én azonban a gyári, telefon árában foglalt csomagról beszéltem, amely a legtöbb átlagos felhasználó választása.

 

2831 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás