A jól szerelhető Mac Mini

A 13”-es retina MacBook után az iFixit ma az új 2012-es Mac Mini-t szedte szét. A legolcsóbb Mac-et mint tudjuk a legutóbbi (október 23) Apple Eventen mutatták be az új iMac-kel és a már előbb említett MacBook-kal együtt. A gép alapára itt Magyarországon 200 ezer forint alatt van amiért egy Intel Core i5-öt kapunk 4GB RAM-mal és 500GB-os HDD-vel. Természetesen a kimaxolt egyedek akár ennek a háromszorosába is kerülhetnek, de 600-650 ezer Ft-ért nem vagyok benne biztos, hogy sokunk választaná a MacMini-t, mondjuk egy iMac-kel vagy egy MacBook-kal szemben.

Az igazi ütőkártyája természetesen a mérete. Már egy PC áráért, egy teljesértékű Mac-et vehetünk. HDMI portján keresztül pedig „bármilyen” monitorral használhatjuk, így megint csak spórolhatunk. Az Optikai meghajtó kimaradt a gépből, ami egy asztali rendszer esetében elég kellemetlen, de viszonylag olcsón 20-30 ezer Ft-ért beszerezhetünk egy USB-s egységet.

Az iFixit-től 10-ből 8 pontot kapott a javíthatóság szempontjából, ami igazán jó eredmény figyelembe véve a ház méretét. (A MacBook Pro Retina nem járt ilyen jól) Az eredményt több dolognak is köszönheti a csöpp Mac:

  • Nincsenek bonyolult biztosági csavarok.
  • Könnyedén cseréhető/növelhető a RAM, a HDD és berakhatunk egy másodlagos meghajtót is.
  • Nincsen benne ragasztás.
  • A processzor egybe van építve az alaplappal, így otthon ez nem szerelhető.
  • Ugyan nem bonyolult, de egy tönkrement tápegység esetén, majdnem az összes alkatrészt ki kell venni, mire elérjük a problémás területet

Hát ennyi lenne a belépő Mac. Az gondolom első almás gépnek nagyon jó, és egy átlag család átlag felhasználását is tökéletesen ki tudja elégíteni, anélkül, hogy minden harmadik hónapban új XP-t kéne valahonnan szerezni és újrarakni az egészet.

A retina MacBook Pro hasonló tesztje.

A bemutató összefoglalója.

A Mac Mini hivatalos termékoldala.

 

1434 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.