A jövőben egy MacBook alkothatja az Apple laptopcsaládját?

A napokban új 12 hüvelykes MacBook Air pletykák jelentek meg. Az Apple olcsóbbik és vékonyabbik laptopja jelenleg 11 és 13 hüvelykes méretekben kapható. A nagyobb kijelzőt állítólag a jelenlegi 11 hüvelykes modell átdolgozásával, a képernyő körüli keret elvékonyításával illesztenék be a kínálatba.

Nem pontosan 12 hüvelykről beszélünk, hanem 11,88-ről. A pixelszámok megszállottjai, már számolásokba is kezdtek, és elő is jöttek egy felbontással, ami számomra egyelőre még hihetetlen. 2732 x 1536. Ez azt jelenti, hogy egy Retina kijelzőről beszélünk, ami a Retina kijelzős iPad-ek kijelzőjének a felnagyított változata lehet. A pixelsűrűség is megegyezik, 264 pixel/hüvelyk.

MacBook Air

A Retina kijelzős MacBook Air-eket már az előző Mac frissítésekben is vártuk, idén remélhetőleg meg is kapjuk őket. A jelenleg az Apple 3-féle MacBook-ot árul. A retina kijelzős MacBook Pro, a MacBook Pro és a MacBook Air. Ezeket többféle képernyőmérettel érhetjük el. A hírek szerint pár generáción belül a két MacBook család összeolvadhat és összesen három mérettel fedheti le az Apple hordozható Mac-kínálatát. A három méret a 11.9, 13.3 és 15.4 hüvelyk. Az elmúlt években igencsak errefelé tendál az Apple.

MacBook Pro

Mára az összes laptopjuk (kivéve a sima MacBook Pro-t) a vékonyság jegyében készül, optikai meghajtó nélkül, SSD-vel. A jövőben ehhez jön hozzá a Retina kijelző. A vékony és nagyon mobil MacBook Air teljesítményének növelése, és az igen nagy teljesítményű MacBook Pro hordozhatóbbá tétele oda vezethet hosszú távon, hogy egy termékké alakul a két modell.

Rövidtávon, tehát az idei frissítés során a modellegyesítés még biztos nem következik be. Helyette – a hírek szerint – a jelenlegi MacBook Air modellek, mint belépő MacBook továbbra is a kínálat részei maradnak. (Ennek el sem tudom mondani, mennyire örülnénk.)

MacBook Air 2

Nem vagyok benne biztos, hogy hosszútávon az összeolvadás azonban kifizetődő. A vásárló, aki csupán egy biztosan működő alapmodellt vásárol, és a grafikus, aki a legerősebb modellt ugyanazzal az eszközzel megy majd haza. Ez egy részről teljesen jó, hiszen egységességet mutat, más részről azonban megszámolhatatlan konfigurációt eredményezne és az átlagfelhasználó számára talán még bonyolultabb választást.

Az Apple eddig azt gondolom, hogy jól menedzselte a notebook kínálatát kiölve a műanyag MacBook-ot és a 17 hüvelykes modelleket. Én azt gondolom legvalószínűbbnek, hogy a Retina kijelző az Air-be is bekerül, de az Apple gondosan ügyelni fog rá, hogy az olcsóbbik modell és a MacBook Pro még jó ideig különböző rétegeket szolgáljon.

Az Apple jelenlegi MacBook-kínálata: store.apple.com

forrás/ fpblog

1721 Total Views 2 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás