A rengeteg újítás vár az iOS eszközökre

Az Apple is, mint miden gyártó folyamatosan fejleszt és tesztel, hogy a piacon betöltött biztos helyzetét minél tovább meg tudja őrizni. Természetesen ebből, a felhasználók viszonylag keveset érzékelnek, hiszen rendszerint évente egyszer frissítik eszközeiket. Az új ötletek és megvalósítások, valamint a verseny tisztasága miatt fontos, hogy a cupertinoiak minden szabadalmat levédessenek a megfelelő hatóságokkal. Sokan ebből viccet csinálnak és valljuk, be mi is röhögünk néha az meme-eken. Ha a mi megélhetésünk és jó hírnevünk függne azon, hogy egy másik gyártónál visszaköszön az ötletünk, persze komolyabban vennénk az egészet.

20131128-164346.jpg

Az Apple-nél sem jó kedvükben járnak bíróságról bíróságra szerte a világban, sőt nem is azért, mert ráérnek a Samsung képviselőivel társalogni. Mi is mennénk, meg menjen mindenki, akinek ilyen sérelme van, főleg ha dollármilliók függnek tőle.

Még májusban adott be az Apple egy 612 oldalas kis dokumentumot tele új szabadalmakkal az illetékes szerveknek, (WIPO – World Intellectual Property Organization) elbírálásra. Most lett nyilvános az iromány, aminek természetesen több oka is van. Egyrészt, mostanra dolgozták fel (részben) a rengeteg adatot (600 oldal azért nem futható át olyan gyorsan), másrészt nyilván a szabadalmak mostanra lettek szépen sorban leírva és levédve.

Az újítások meghatározó része a Touch ID-ről és annak különböző új felhasználásairól szólt. Az Apple a jövőben az érintőképernyőbe is beágyazna egy ujjlenyomat szenzort, a jelenlegi Home gombban lévő mellé. Ez az ötlet nem teljesen új, hiszen az Apple már korábban is kacérkodott a gondolattal. Ennek lényege, hogy olyan alkalmazások, melyeket a gyerekek miatt letiltunk, esetleg pénzügyi vagy más személyes adatokat tartalmaznak, csak a mi ujjunkkal legyenek megnyithatók. A telefon érzékeli, hogy az alkalmazás ikonját más tapogatja és egyszerűen nem nyitja meg. Ha a telefon gazdája pöttyint, akkor meg megnyitja. Nem gyenge.

appleszabadalmak (2)

A Touch ID is kaphat új funkciókat. Az iOS-be valószínűleg érkező, felhasználói fiókokat azonosítaná. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogyha apuka nyom rá a Home gombra, akkor az üzleti és személyes alkalmazásai, beállításai, háttere jelenik meg, ha a kisgyerek (aki jobb lenne, ha inkább a kertben játszana) akkor az ő meséi, játékai. Bármennyire is egyszerűen hangzik, ezt megvalósítani elképesztő munka.

Egy számítógépen is időbe telik, mire egyik fiókból a másikba átjelentkezünk. Az Apple, biztos vagyok benne, azon dolgozik, hogy a váltás másodpercek alatt történhessen. Ami Flash memória ide vagy oda nem hiszem, hogy megvalósítható. (Cáfoljanak meg, kérem!) Felvetődik ugye a tárhely kérdése, ugyanis az mobil eszközök háttértárja általában kicsi (16-32 GB) ami sokszor egy felhasználónak is kevés, nemhogy többnek.

A másik funkció a Touch ID gesztusokkal való irányítása, vagyis az, hogy a szenzor érzékelje, hogy hogyan mozgatjuk rajta az ujjunkat. Fordítjuk vagy elhúzzuk, esetleg fel-le mozgatjuk. Ezek a mozdulatok a térképek vagy weboldalak lapozására lesznek alkalmasak. Tehát gyakorlatilag a gombon tapicskolva mehetünk le-fel az oldalon. Egy nagyon kicsi trackpad-ként üzemelne a Touch ID, ami így az alkalmazások váltására is képes lenne.

appleszabadalmak (1)

Talán a legelképesztőbb ötletet hagytam utoljára. Az ujjlenyomatunkkal való készülékpárosítást. (Ez meg mi, merül fel a kérdés.) A technológiát, vagyis, hogy hogy az ördögbe valósítják ezt majd meg, nem taglalják részletesen, de az eredményt demonstrálják. Egyszerűen két egymás mellett lévő készülékre van szükségünk. Egyikre a jobb, míg másikra a bal kezünk egyik ujját helyezve megoszthatjuk (tükrözhetjük) a két eszköz képernyőjét. Ez gyakorlatban például térképek vagy weboldalak nézegetése közben úgy néz ki, hogy ujjunkat az iPhone-on tartva kell az iPad-et megérinteni és a tartalom utóbbin is megjelenik. Nyilván mindkét eszköznek ismernie kell az ujjlenyomatunkat meg iTunes fiókunkat is. Nem gyenge, na!

appleszabadalmak (3)

A teljes dokumentum 600 oldalán egyébként 464 pont van, amelyek közül 180 egymástól teljesen független. Nyilván ez elképesztően bonyolulttá teszi a megértését és az egyes funkciók vagy ötletek levédését. A WIPO is megfogalmazta a problémáit.

Szerintük a rengeteg követelés olyan módon van felvázolva, hogy még egy hozzáértő szakembernek is igen nehézkes a megértésük. Szerintük, sok esetben nem egyértelmű, hogy melyik motívumot szeretné az Apple sajátjának tudni. Éppen ezért jelezték, hogy a beadott dokumentum nem nagyon felel a szervezet egyértelműséget és tömörséget megkövetelő irányelvének. Egy a fentiekhez hasonló folyamatot azért nehéz levédetni, mert rengeteg apró részből áll. Ezeket egyesével kell átnyálazni.

Ez persze az Apple-t különösen nem hiszem, hogy meghatja. Nyilván meg fogják oldani, hogy szerencsétlen hivatalnokok megértsék, mit is akar a cég. Mindenesetre jó látni, hogy halad az Apple és van még a tarsolyukban. Az elképesztő termékek és szoftverek érkezése borítékolható.

819 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.