A tablet piac, független iPhone 5 és iPad

IDC: 2012 harmadik negyedévében a tablet eladások 6,7%-kal nőttek, az Apple piaci részesedése viszont 50,4%-ra esett vissza a korábbi 65%-ról. A Samsung dominál jelenleg az okostelefon piacon, de más a helyzet a tablet világban. Az előző negyedévhez képest a tábla eladások csupán 6,7%-kel nőttek, viszont ha a korábbi év ugyanezen időszakához viszonyítunk, akkor már 49,5 % a növekedés. Bár az Apple részesedése csökkent a tablet piacon, így is az eladott 27,5 millió készülék több mint felét Cupertino-ban jegyezték. Az IDC szerint a visszaesést elsősorban az okozta, hogy a vásárlók várták az iPad mini-t. A 100 ezres kezdőár lehet, hogy a részesedést tovább nyírbálja, mivel a konkurencia jóval ráver a 70-80 ezres táblákkal. A Top5-ben kapott helyet még a Samsung( Galaxy Tab, Note 10.1), az Asus (Nexus 7, Kindle Fire) és a Lenovo, amely a Kínában ad el sok készüléket. A verseny élesedni látszik és több helyen is megjelenik, hogy az Androidos tabletek pár éven belül legyűrhetik az iPad családot. Ehhez az Apple-nek is lesz még egy-két szava…

 

Az AppleInsider jelentette, hogy az amerikai Store-ban bár még minig csak a hálózatfüggő telefonok vannak előtérben, de egy kis keresgéléssel lehet találni független modelleket is. A keresőbe az “iphone 5 factory unlocked” keresőszóval, érhetjük el az oldalt. Az árak $650-$850, megegyeznek a kanadai árazással, ahol minden iPhone független. Magyarországra, CDMA-s verziót szállítják (Verizon), ez ugyanis minden GSM hálozaton működik világszerte.

Egy kis iPad mini. Mikey Campbell írja, hogy az iPad mini $188-ba kerül az Apple-nek. Ebből számításaik alapján a $329-os fogyasztói ár tükrében 43%-os bruttó profitot termel készülékenként. Az AllThingsD csapata szerint a 32GB-os és a 64GB-os modellek, plusz $15,5, illetve $46,5-t kóstálnak a cégnek.  

 A készüléket többen is szétszedték már (iFixit, AllThingsD)  ezeket a galériákat meg is nézhetitek.

Source: IHS iSuppli via AllThingsD

 

iPad Mini Teardown

A West London Today írta, hogy London a következő négy évben jelentősen fejleszteni kíánja a westmisteri közvilágítási rendszert. 14 ezer  lámpát cserélnek ki az évek során ún. smart street lights-ra. Ezek a szerkezetek egy alkalmazáson keresztül értesíteni tudják a szerelőket és szabályozni is lehet az energia felhasználásukat, így még gazdaságosabbak lehetnek. A mukások iPhone-on vagy iPad-en kapcsolhatják majd a lámpákat.

A beruházás 7 éven belül fog megtérülni, és már 2015-től évente 420000 fontot fog megtakarítani a lakosságnak. Ilyen kondíciókkal nem csodálkozhatunk, ha más nagyobb és modern városok hamar követik majd London példáját.

Egy jelenlegi lámpa a Westmister Hídon. Credits: Herry Lawford

 

1457 Total Views 5 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.