Apple A9 chip: Samsung vs. TSMC

Napok óta fontos téma az informatikai oldalak bejegyzéseiben, az iPhone 6S és 6S Plus A9-es chipje. Vagyis pontosabban annak gyártója/gyártói. Az Apple ugyanis az óriási mennyiségek miatt két gyártótól is beszerezheti az alkatrész, nevezetesen a TSMC-től vagy éppen az ősi rivális Samsungtól.

chipgate_a9 (1)

Tudvalevő, hogy vásárlás előtt senki sem tudhatja melyik gyártó alkatrészét kapja készülékében, holott leginkább erős grafikai feladatok esetében energiafelhasználásuk igen különböző. Íme, egy friss grafikon, amely mindezt szemlélteti.

chipgate_a9 (2)

Teljesítménybeli különbség nincs a két alkatrész között, csupán – az Apple állítása szerint – hétköznapi használat esetén 2-3% energia felhasználás, a TSMC javára. A tesztek alapján, az Apple állítása igaznak is bizonyul, azonban a Geekbench 3 lefuttatása során, átlagosan 28 perccel bírta tovább a TSMC chipje. Amely azért nem elhanyagolható különbség.

Röviden tömören, mindenképpen jobban jár az, aki nem a Samsung gyártmányú A9 chipet kapja eszközébe.

A Lirum Device Info Lite – System Monitor alkalmazással könnyen megállapíthatjátok milyen A9 van a ti eszközötökben. Letöltés után, nyissátok meg és a Home oldal alján, a Device szekciót kell figyelni.

lirium

N66AP 6s Plus – N71AP 6s = Samsung chip

N66MAP 6s Plus – N71MAP 6s = TSMC chip.

forrás/ arstechnica

1649 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás