Apple eredmények a második negyedévben

Mint az már megszokhattuk, az Apple újra közzétette pénzügyi eredményeit és termékeladásait az előző negyedévből (2014 Q2). A cupertinoiak számára ez a január-február-márciusi negyedévet jelenti.

A következő összegek után zárójelben láthatók az előző évi eredményekhez viszonyított változás:

Bevétel: $45.6 milliárd (+5%)

iPhone: 43.7 millió (+17%)

iPad: 16.3 millió (-16%)

iPod: 2.7 millió (-52%)

Mac: 4.1 millió (+3%)

A száraz számok mellé az Apple természetesen jó érzékkel fűzött olyan adatokat is, amelyek az elsőre gyengének tűnő eredményeket kicsit feledtetik.

–          ez volt az eddigi legerősebb, nem karácsonyi negyedév

–          brazil és török bolt nyitása, így már 15 országban van Apple Store

–          az iTunes fiókok száma már csaknem 800 millió

–          soha nem volt még ekkora az új Mac OS X-et futtató Mac-ek aránya

–          55%-os részesedés Japán okostelefon-piacán

–          70 milliárd letöltött alkalmazás

–          a negyedévet 150.6 milliárd dollár kápéval zárták :O

Röviden az iPad és az iPod eladások csökkenéséről szeretnék szólni. Az iPod minden szempontból egyszerűbb, hiszen egyszerűen a felhasználói szokások változása miatt a termék kereslete egyszerűen megszűnik, naná, hogy nem adnak el belőle sokat.

Ha az iPad-et nézzük, ott több oka is van a visszaesésnek. Alapvetően a termék jellegéből kifolyólag lényegesen lassabban cserélik le az emberek az iPad-eket. A jelenlegi modellek és a két évvel ezelőtti iPad 3 ugyanazt a rendszert futtatják, ugyanazon a kijelzőn, teljesen gyorsan és megbízhatóan. Mindenki döntse el azt, hogy ez az iPad 3 erénye, vagy az iPad Air hibája. Újítás, méghozzá valami lényeges kell az Apple-től, hogy az új iPad modellek, az elődök sikerességét elérjék. Nem mellékesen mindkét jelenlegi iPad modell már novemberben megjelent, így a nagy eladások nem január után realizálódtak, hanem hamarabb. Az iPhone továbbra is szépen fog, annak ellenére, hogy az 5S és az 5C is már betöltötte a fél éves kort.

A negyedév legjelentősebb eredménye az Apple számára, hogy tudta növelni a profitot. Ez talán a legfontosabb. Nem mellékesen a bejelentésre az Apple részvények, eléggé nagyot ugrottak:

IMG_1421

Az Apple korábbi, Q1-es eredményeiről készült bejegyzésünk: katt ide!

Hivatalos, Apple sajtóanyag: itt!

860 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás