Apple Esemény Összefoglaló (Mac hardver)

A bemutatón az Apple a szoftverek bemutatása és ingyenesítése után tért át a MacBook újításokra. A szóban forgó modellek a 13 illetve 15 inches MacBook Pro-k voltak Retina kijelzővel. És a Mac Pro.

A kisebbik gép megkapta az Intel új Haswell processzorát és az Intel Iris grafikus chipjét. Ez utóbbi 90%-kal gyorsabb, mint a korábbi modelleké. Az energiatakarékos hardver természetesen az üzemidőben is megjelenik, így az összes 13”-es MacBook Pro 9 óráig bírja. A dizájn jelentősen nem változott, milliméterek és grammok vándoroltak mindösszesen.

macbookpro1315 (4)

Mindegyik modellben alap a PCIe-alapú SSD, az akár 3X gyorsabb 802.11ac Wi-Fi és a Thunderbolt 2 csatlakozó. Az új Retina MacBook Pro-k lényegesen jobbak elődjeiknél, nem beszélve arról, hogy mindegyik modell $200-al olcsóbb, ami Ft-ban (Áfával) majdnem 60 ezer Ft.

macbookpro1315 (3)

Persze ejtsünk szót a nagyobbik 15-ös Retina MacBook Pro-ról is, ami alapáron négymagos Intel i7-es processzorral és Iris Pro grafikával érkezik, persze az erősebbik verzió kaphat egy 2GB-os Nvidia (GT 750M) videokártyát is. Természetesen SSD, gyorsabb Wi-Fi és itt is kiemelkedő, 8 órás üzemidő.

A kisebbik gép 400 000 Ft-tól indul (2,4 Ghz i5; 4GB; 128 GB SSD), míg a 15-ös 620 000 Ft-tól (2,0 Ghz i7, 8GB, 256 GB SSD). Ne felejtsük el, miközben az árakat nézzük, hogy ezek Retina kijelzős MacBook Pro-k, mind SSD-vel, és minimum 4GB RAM-mal.

macbookpro1315 (1)

Mindkét gép már rendelhető, az APR-eknél a héten még nem biztos, de jövő héten már biztos lesz belőlük.

Eddig beszéltünk, a számunkra is elérhető gépekről, most következik néhány bekezdés a Mac Pro-ról, ami gyakorlatilag mindennél gyorsabb és mindennél jobban néz ki. Maga a gép egy 25 cm magas 16,7 cm átmérőjű alumínium hengerben van, aminek a hűtését 1 azaz egy ventilátor látja el, lényegesen halkabban az előzőeknél. (A régiben akár 8 ventilátor is volt.) A gép gyakorlatilag a legmenőbb cucc, ami az Apple gyárt. Fordításra a portok világítása felkapcsol, csak mondom!

macpro (3)

Olyan konfigurációk állíthatók össze, amiről képzelődni sem mertünk. Mindegyik gép Intel Xeon processzorokkal érkezik, ezek lehetnek 4, 6, 8, 12 magosak, rendelhető dedikált AMD grafikus processzor is akár 6GB GDDR5 videomemóriával. Ja, ezekből 2 is befér a gépbe! Olyan opciók, mint az 1TB-os SSD és a 64GB RAM természetesen rendelhetők.

A gép persze nemcsak számok és adatok összessége, hiszen az Apple ezzel az eszközzel akar újra a professzionális számítógépek piacán szerepelni. A gépre három 4K-s felbontású monitor is köthető, számos Thungerbolt 2-es kiegészítő mellett (pl. 6 Cinema Display). A Mac Pro nem egy otthoni gép, a Mac Pro-t zenestúdiókba, fotósoknak és film készítőknek találták ki, így az ára sem éppen kedvező.

macpro (1)

Az „alap” gép 950 000 Ft-tól indul, ebben 4 magos proci, 12 GB-RAM, 2X2GB-os grafikus processzor és 256 GB-os SSD van. Az erősebbik (korántsem legerősebb) gép 6 magos processzorral, 16 GB RAM-mal, 2X3GB-os grafikus processzorral és szintén 256 GB-os SSD-vel érkezik, 1,25 Millió Ft-ért.

Ennél feljebb egyelőre nem tudunk konfigurálni, hiszen a Mac Pro csak decemberben lesz megvásárolható, így a Store-ban sincs még fent az összes ár. Lefogadom, hogy 4 millió Ft- fölé lehet majd valahogy menni a válogatással.

Mac szempontból talán érdekesebben alakult a bemutató, mint vártuk, hiszen kaptunk egy teljesen új MacBook Pro családot, ami lényegesen olcsóbb lett, mint volt. Jobb üzemidővel, Retina kijelzővel, és nem mellékesen ingyenes iLife, iWork és OSX Mavericks letöltésekkel. A Mac Pro tényleg csak a hab a tortán, a pont az i-n, hiszen valljuk be mi csak az elképesztő dizájnját és videót fogjuk nézni ennek az eszköznek még egy jó darabig.

1480 Total Views 2 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.