Az iPhone a legbiztonságosabb a vírusokkal szemben

Ennek a megállapításnak egy hosszabb változatát eredményezte az a kutatás, amit a finn F-Secure cég végzett el. Az elkészült jelentés, 2014 első negyedévének okostelefonra készített vírusait elemezte. Összesen 277 rossz indulatú programot találtak, ebből 275 db az androidos telefonokra lett írva. 1 az iPhone-t veszélyezteti, míg a másik a Nokia már-már csaknem kihalt Symbian rendszerét.appleiphone5s_press

Ez egy számba lebontva azt jeleni, hogy a mobilra készített vírusok 99%-a az androidos eszközöket támadja. Az iPhone esetében, egy gyári rendszert futtató eszköz jelenleg vírus biztos, köszönhetően az Apple szigorú megkötéseinek. Ha jailbreakelt eszközünk van, akkor ez a szám csökken, tehát eszközünk sebezhetőbb lesz, a gyakorlatban azonban ez is elhanyagolható.

víus_android

Az android védelmében, fontos megjegyezni, hogy a fenti számok nem hiányosságok, sokkal inkább sajátosságok. Alapvetően a Google nyitott platformja és az ezernyi típus lehetetlenné teszi olyan szintű biztonság kialakítását, mint ami iOS-en van. Mindenki fogadja el, – preferenciáktól függetlenül – hogy az iOS rendszer jelenleg jóval biztonságosabb és stabilabb, mint az Android.

(Utólagos megjegyzés, hogy ennek legfőbb oka az, hogy az androidot futtató telefonok igen nagy része még 2-3-4 éves verziókat futtat, amelyek nem a mai környezetbe lettek kitalálva. Az iOS7 ezzel szemben modern rendszer, amely a készülékek 85-90%-án megtalálható.)

forrás/inernational business times

1330 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás