Egy hét az iOS 8 első bétájával

Az igen hosszúra sikerült WWDC összefoglaló után több OS X Yosemite-s és iOS8-as bejegyzést is terveztem írni, de a máshol is elolvasható csupán az Apple.com-on is fellelhető újdonságok leírásához már nem volt kedvem. Inkább gondoltam egyet és elhatároztam, hogy ha sok szívással is jár, felrakom az új szoftvert a már igen koros iPhone 4S készülékemre és meglátjuk mi lesz belőle.

184054

Ez pontosan egy hete volt. Ez a bejegyzés az azóta begyűjtött tapasztalatok gyűjteménye. Természetesen egy ilyen régi eszköz és egy ennyire béta szoftver párosításánál sokkal elnézőbbnek kell lennünk, és el kell fogadnunk, hogy felhasználóként ez egy nagy szívás. Lényegében így is telt a hetem. Kezdjük a hátrányokkal, amelyek előtt kiemelném, hogy ugyanez a készülék iOS 7.1.1-en tökéletesen szolgált.

–          Az első és legfontosabb dolog, hogy az iOS 8 b1-et futtatva nemhogy egy napot, lényegében egy délelőttöt is vészesen bír ki a telefon. Vegyes használat mellett, ami nálam a Deezer, a TuneIn, a Facebook, a Feedly és Kamera appokat jelenti.

–          Nem csak az előbb felsorolt, de az Apple által készített alkalmazások (Podcasts) is kilépnek, lefagynak és kapitulálnak lényegében akármikor. Fontos, hogy ez egy próbaverzió esetében nem meglepő, nem áll készen a mindennapos használatra.

–          Valamiért a sokat demózott, fantasztikus Spotlight Search-öt nem tudtam munkára kényszeríteni, egyszerűen semmi.

–          Jelentős akadozás és gyengébb teljesítmény. Szintén a még nem optimalizált, szoftvernek köszönhetően.

Az iOS 7 próbaverzióit is végigmásztam, az első verziók ott sem voltak jobbak, sőt az iPhone 4/4S-re igazából csak a végleges előtt megjelent próbaverzió volt optimalizálva. Ezúttal sem számítok másra.

Sok új funkció működik azonban meglehetősen gyorsan és akadás-mentesen.

–          A magyar nyelvű diktálás az esetek 85-90%-ában jó szöveget ír, ami a magyar nyelv tekintetében kiváló eredmény, főleg úgy, hogy mindezt meglehetősen gyorsan intézi.

–          Time-lapse funkció a Kamera appban felvétel közben egyszer sem állt le, jól működik.

–          A töltőre dugott iPhone az új verzióban folyton figyel a ’Hey Siri’ kifejezésre, szintén jól működik

–          A Siri-Shazam páros is remekel, ha zenét hallanak, felismerik

Az új funkciók sikeressége mindig azon múlik számomra, hogy azokat az eddigi felhasználói viselkedésembe / használatomba mennyire tudom beépíteni. A következő funkciók nálam abszolút beváltak és használom őket, napi rendszerességgel. Hívjuk őket, hasznos iOS8 funkcióknak:

–          Mi szívja le a töltést? – menüpont

–          Gyors válasz funkció

–          Teljes weblap megtekintése Safari-ban

–          A billentyűzet szófelajánló funkciója, magyar billentyűzet kiválasztásánál nem működik. Ennek ellenére, mivel a rendszer figyeli a korábban begépelt szavakat, az angol billentyűzet is ajánl fel korábban már használt magyar szavakat.

És pár, már korábban megemlített:

–          Time-Lapse minden mennyiségben, időzített fotózás (3 és 10 másodperces) esetenként (Egy jól sikerült videó:)

–          Siri-diktálás

–          Siri-zenefelismerés

Nagyjából ezeket a tapasztalatokat gyűjtöttem be az elmúlt hét alatt. Őszig még igen sok idő van hátra, így az iOS 8 béták még sok verziót megélhetnek, természetesen ezeket is ki fogom próbálni, szeretett iPhone 4S-emen. Amennyiben kérdésetek vagy hozzászólásotok van a témában, keressétek fel a kommentablakot, vagy a Facebook-oldalunkat.

3203 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás