Ezért elég 1 GB-nyi RAM az új iPhone-okba is.

Sokan, az új iPhone-ok megjelenésekor leszólták az Apple-t, hogy továbbra is gyenge hardvert adnak el az Androidos gyártókkal szemben. A Google alapvetően JAVA-alapú alkalmazásokat futtató rendszerében ugyanis nem ritka a 2GB, de a 4 GB nagyságú RAM sem. Ebben a bejegyzésben nem lesz szó a processzorok közti különbségekről, maradjunk csupán a memóriakezelési különbségeknél.

iPhone6logicboard

Az a tény, hogy több valós teszt és szárazon a hardvert vizsgáló benchmark futtatás során is az iPhone 6, illetve az iPhone 6 Plus bizonyultak a leggyorsabbnak, azt gondolom mindenkiben tudatosította, hogy a mobilrendszerek esetében nem csupán a számokon múlik a teljesítmény.

Olvasd el és megérted mit értünk azon, hogy az iPhone 6 a leggyorsabb a valós életben:

A való életben is az iPhone 6 a leggyorsabb

Visszatérve a fent említett kérdésre. Hogy lehet mégis gyorsabb az iPhone? Nos, minden az iOS-nél kezdődik, illetve az iOS és az Android platformok alapvető különbségeiből. Cult Of Mac részlet:

A lényeg, a nem használt memória kezelésében rejlik. Egy androidos eszköz, amely JAVA programokat használ, az éppen nem használt alkalmazások miatt felszabaduló memóriát ún. garbage collection módszerrel kezeli. A módszer elképesztően gyors és gazdaságos, ha van elég memóriád hozzá. A Quora weboldal diagramja alapján azt tudjuk megállapítani, hogy a garbage collection akkor működik jól, ha a használatban lévő memória 4-szeresével, de inkább 8-szorosával rendelkezik az eszköz. Ezért van az, hogy androidos körökben igen fontos a RAM mérete.

xc

garbage_collA probléma akkor kezdődik, ha mindezt sok alkalmazás mellett kívánjuk alkalmazni, mint egy modern telefon esetében. Ekkor akadozni kezd a rendszer, mi pedig meglepődünk. Az iOS már a kezdetektől fogva úgy lett kitalálva, hogy efféle működési problémák nem alakulhassanak ki nem megfelelő memória-kezelés miatt. Nos, ennyi csupán a sztori.

2014-smartphone-comparison-1-22

 

Ez volt az iPhone 6/6Plus előtti helyzet, ami mint tudjuk, nem változott.

Ha ugyanazt a teljesítményt akarod kihozni egy androidos rendszerből több memóriára lesz szükséged. Ez alapvetően drágítja az eszközt és több energiát is fogyaszt. Ehhez nagyobb akkumulátor kell, amely szintén drága és sok helyet foglal. Így a dizájn is sérülhet.

Utóbbiak alapvetően nem nevezhetőek hátránynak, csupán tulajdonságnak. Az iOS esetében azonban előny, hogy ez a problémasor nem vezethető le ilyen módon.

Zárásképpen a Quora szakíróját idézném:

1 GB-nyi memória iOS-en nagyobb teljesítményre képest, mint 3 GB Android-on.

forrás/ cultofmac, quora

8571 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás