Gyors összefoglaló a WWDC 2017 konferencia nyitó előadásáról

Az idei WWDC konferenciát egy elég meghökkentő kisfilmmel kezdték: egy új Apple alkalmazott kihúz néhány csatlakozót a fali konnektorból egy szerver szobában és ekkor kezdődik a káosz és világvége. Eltűnnek az alkalmazások a világ minden táján a készülékekről. Következtetés: ha leáll az AppStore, akkor kisebb fajta Apokalipszis törne ki…

A kisfilm után Tim Cook köszöntötte a résztvevőket, melyben azt is megemlítette, hogy utoljára 15 éve állt itt San José színpadán, továbbá az eddigi legígéretesebb és legjobb WWDC-t ígéri a publikumnak.

16 millió regisztrált Apple fejlesztő van, és ebből 3 millió csak az elmúlt évben csatlakozott. A legfiatalabb fejlesztő 10 éves, míg a legidősebb pedig 82 éves.

A négy, fő operációs rendszer került a fókuszba: tvOS, watchOS, iOS, macOS.

 

Hat fontos bejelentést ígértek:

 1. tvOS: az Amazon csatlakozik majd a tv alkalmazáshoz, jön az Amazon Prime számos film és sorozat, havi előfizetések.
 2. watchOS: bemutatták a watchOS 4 újdonságait. Új óraképek: Siri, kaleidoszkóp és ToyStory.

  A tevékenység és edzés alkalmazásokon is fejlesztettek. Lesznek olyan edzőtermek, ahol a kondigépekkel össze lehet majd kapcsolni a készüléket, így pontosabb mérésekre lesz képes. Érkezik még új zene és hírek alkalmazás is az órára. A zene alkalmazás az edzés alkalmazással össze lesz kapcsolva, így könnyebben lehet majd zenére edzeni. Ami még hasznos lehet majd, hogy zseblámpa funkciót is kap az óra a vezérlőközpontba.
 3. macOS 13: High Sierra néven jelenik majd meg, melyben a Safari új változata lesz, amely a világon a leggyorsabb böngészőként van nyilvántartva.

  Autoplay blokkolással lehet majd tiltani az automatikusan induló videókat, ami nagyon hasznos napjainkban. Intelligent Tracking Prevention, ami megakadályozza, hogy vásárlás után a weboldalak kövessenek. Frissítik a Mail alkalmazást, ami által osztott képernyőn tudjuk leveleinket szerkeszteni.A fotók alkalmazás is javított felületet és további szerkesztési lehetőségeket kapott. Új fájlrendszer (APFS – Apple File System) Macre. A grafikus teljesítmény növelésére a továbbfejlesztett Metal, azaz a Metal2 kerül majd a High Sierra rendszerbe, ami már készen áll majd a virtuális valóságra (VR) is. A High Sierra ősszel lesz elérhető majd.
  új iMac gépek érkeznek: 21.5” és 27”, gyorsabb processzorok (7th generation Intel Core), nagyobb memória kapacitás, gyors háttértár.

  Mennyibe fognak kerülni?

  iMac Pro: az év végén asztroszürke színben lesz kapható, amihez Magic Keyboard és Magic Mouse is kapható majd.


  8 magos Xeon processzor lesz az alap modellben, 10 és akár 18 magossal is rendelhető lesz. AMD Radeon Vega grafikus processzor, 128 GB ECC RAM, 4 TB SSD.

 4. IOS 11: ApplePay – üzeneten keresztül is lehet majd pénzt küldeni az ismerőseinknek, Üzenetek szinkronizálása iCloud-ban, Siri képes lesz fordításra is. Új képformátum (HEIF), amely által a képek kevesebb helyet foglalnak majd az iPhone készüléken. A vezérlőközpont teljesen megújul, most már 1 oldalon elfér majd.
  Érzékeli majd, hogy kocsiban ülsz, akkor is ha nincs bluetooth bekapcsolva és automatikusan „do not disturb” funkcióra kapcsol a készülék. Az Otthon és az Apple Music alkalmazás is frissül, láthatod mit hallgatnak a barátaid.
  Új AppStore kinézet érkezik. Az indulóképernyő a Today, ami ajánl nekünk új címeket. Külön kezelik a Games és az Apps kategóriát. Az in-game fizetős plusz tartalmakat is külön jelzi ki az App Store. Új mesterséges intelligenciát segítő API-kat kapnak a fejlesztők, így egyszerűbben készíthetnek majd okosabb alkalmazásokat. Az iOS 11 béta a hó végétől elérhető a fejlesztőknek, a felhasználók ősszel kapják majd meg.
 5. Új iPad Pro: 10.5 colos retina kijelző, ProMotion, amely 120 Hz-es képfrissítést tesz lehetővé. Kétszer gyorsabban töltődik fel az akksi, mint eddig. Az előlapon és a hátlapon is az iPhone 7 kamerája található. A legkisebb iPad Pro 64 GB-ról indul.

  A drag-and-drop segítségével alkalmazások és íróasztalok között is húzhatóak tartalmak. A Jegyzetek iPaden mostantól képes dokumentumok szkennerésére is.
 6. HomePod: Újra feltalálták az otthoni zenehallgatás élményét és szeretetét. Összepárosították a jól hangzó okoshangszórót és az Amazon Alexa-mikrofonjait. Az eredmény: egy Sirivel összeépített Mac Pro alakú hangszóró. Az Apple szeretne egy olyan hangszórót készíteni, amihez lehet beszélni és jól is szól.

  A HomePod alján 7 apró hangszóró van, a tetején pedig egy 4 colos mélynyomó. Ez nagyszerű hangzást tesz majd lehetővé, belsejében egy A8-as Apple processzor található. Siri-vel lehet majd vezérelni, mivel nincs kijelzője. Össze lehet kapcsolni az Apple Music könyvtáraddal. Hey Siri a szoba másik feléről is működik a 6 belső mikrofonnak köszönhetően.

Végül Tim Cook bejelentette, hogy Michelle Obama is megjelenik holnap a WWDC-n.

 

Video:

 

Az újdonságokról részletesebben jelentkezünk még.

 

Forrás:

apple.com/

youtube.com/

 

 

858 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás