Hét éve mutatta be Steve Jobs az első iPhone-t

Az Apple legendás vezérigazgatója napra pontosan hét éve mutatta be az addig csak Projet Purple néven futó Apple telefont. Mindez a 2007-es Macworld-ön történt, San Francisco-ban. A készüléket még 2004-ben kezdték fejleszteni, a csapatot 1000 fő alkotta. A 30 hónapos fejlesztés összköltsége meghaladta a 150 millió dollárt, ami az elmúlt hét év történéseit ismerve aprópénz.

iphonebemutató (1)

A január 9-i bejelentést követően, az iPhone csak júniusban került forgalomba, sőt Európába csak novemberben érkezett. A két választható modell a 4GB-os és a 8GB-os volt, előbbi 500, míg utóbbi 600 dollárért. Ezért kaptunk egy 3,5 hüvelykes kijelzőt 480 x 320-as felbontással, egy (kissé lebutított) 412 Mhz-es órajelű processzort, 128 MB RAM-ot és persze egy 2 megapixeles kamerát.

Mára természetesen vicces teljesítményt nyújt az első iPhone, főleg az eredeti iOS 1.0-ás rendszerrel, ami még nem tartalmazta az AppStore-t sem. Ez azonban senkit sem érdekel. Persze nehéz mai fejjel visszatekinteni, de hét évvel ezelőtt olyan mára alapvető értéketek, mind az érintőképernyő, a böngésző és később alkalmazások százezrei lettek egyszer csak mindenki által elérhető, hétköznapi dolgok. Sokszor megírtuk (és megint leírjuk), hogy az Apple ekkor teremtette meg a valódi, használható modern okostelefont.

Egy klasszikus kép. “An iPod, a Phone and an Internet Communicator!”

iphonebemutató (2)

Nem gondolom, hogy ezt mindenképpen tőlünk kell hallanotok. Itt a videó, amelyen Steve bemutatja az első valódi OKOSTELEFONT. Egy kis nosztalgia:

Mára szinte vicces, hogy miért tapsol a nézőtér, mint az állat egy feloldásnál vagy egy scrollozásnál.

Köszönjük Steve, köszönjük Apple!

1230 Total Views 2 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.