iOS és Android számokban

Mára valódi kocsmai beszélgetéssé nőtte ki magát az iOS – Android vita. Mindkettő ellen és mellet is számtalan érv szól, ebben a bejegyzésben viszont inkább az elmúlt évben keletkezett számokkal szeretnénk foglalkozni. Nyilván az olvasó el tudja dönteni, hogy oldalunk melyik rendszer elhivatott támogatója. A következőkben tehát csak a száraz számokat közölnénk, és az olvasókra bíznánk ezek kiértékelését.

Verziók

Mindkét rendszer új verzióval frissült idén. Az iOS esetében az iOS7-ről, míg az Android esetében a 4.4 „KitKat”-ről van szó. Az Apple legújabb rendszere a kompatibilis készülékek 80%-án fut, míg a KitKat csak a kompatibilis eszközök alig 1,5%-án. A készülékek javán, még az eggyel korábbi verzió, a 4.3 „Jelly Bean” terpeszkedik.

Kapcsolódó bejegyzésünk: http://iosblog.hu/?p=6348

Eladások-2013

Ami a 2013-ban eladott okostelefonokat illeti, a canalys statisztikái alapján az Android igen csak megelőzi az iOS-t. Tavaly összesen 998 millió okostelefont adtak el a világon, ami 44%-os növekedés 2012-höz képest.

164287-640

Az Andoid a piac 79%-át tudhatja magának (2012-68%), míg az iPhone részesedése csak 15%.

Screen-Shot-2014-01-29-at-15.50.05

2013 utolsó negyedévében (ekkor már a piacon volt a két új iPhone) 292.8 millió darab eszköz fogyott, ennek 17%-át alkották az Apple eszközei. Az Andoid ebben az összehasonlításban is verhetetlen, 78%.

Okostelefonok piaci megoszlása (USA)

A CIRP adatai szerint, az iOS/Apple 2013 utolsó negyedévében átvette a piac vezetését az Androidtól. Az iOS 48%-át, míg a Google rendszere 46%-át adja az USA okostelefonjainak. Az előző negyedévben, az Apple részesedése csak 34% volt.

cirp

Ha márkákra akarjuk lebontani (nem kéne, de ha már van grafikon) akkor a Samsungot, a Motorolát, az LG-t és az HTC-t tekinthetjük (leginkább) androidot futtató márkáknak. Ezek a gyártók egy-egy Windows-os eszközt is árulnak.

cirp2

Ha a számok szerinti összehasonlítás a márkák sikerességét nem is ábrázolja, egy dolgot igencsak megerősít. A világon ma egy kétszereplős történet zajlik, (ha az okostelefonokat tekintjük) aminek szereplői az iOS és az Android. (Ha a tendenciák így folytatódnak, Apple és Samsung.)

forrás/ appleinsider, cultofmac, cultofandroid

2390 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás