Ismerjük meg ki is valójában Siri!

Naponta több millió embernek segít, mégsem tudjuk megköszönni személyesen. Nincs olyan iPhone tulajdonos, aki ne ismerné Siri-t. Ennek ellenére a titokzatos női hang mögötti hölgy csupán a képzeletünk szüleménye. Ismerjük most meg!

 „Az egyi szinkron színész kollégámtól kaptam egy e-mailt, melyben az állt, hogy épp az új iPhone-nal ismerkednek, és úgy tűnik, hogy az én hangomat hallják benne. Több sem kellett, rögtön felkerestem az Apple oldalát, és meghallgattam én is. Csak annyit tudtam mondani, hogy ‘Úristen, igen, ez tényleg én vagyok! Hogyan történhetett mindez?”

Hogyan válhatsz az egyik legismertebb technológiai cég hangjává úgy, hogy mindeközben nem is tudsz róla? Siri eredeti hangja Susan Benett, aki szinkron színészként csöppent a modern fejlődő technológia világába. Több interjú is készült Susan-nal, melyekben megismerhetjük érdekes történetét.

„Annak idején, amikor még telefonkezelők voltak, mindig játszottam velük… Talán ez a sors, hogy egy hang lettem több száz telefonrendszeren? Fogalmam sincs, lehet ennek így kellett lennie.”

Susan gyerekként az analóg világba született, ahol még tranzisztoros rádiókon hallgatták Elvis és Chuck Berry slágereit, illetve a tárcsás telefonokon a nulla tárcsázásához majdnem egy teljes kört kellett leírnunk az ujjunkkal a tárcsa forgatásakor. Nagyon nagy szerepet töltött be a zene az életében, hiszen 4 éves kora óta zongorázott. Az 1960-as évek végén elkezdett turnézni Burt Bacharach és Roy Orbison háttér énekesként, valamint rádióban és reklámokban is hallhattuk énekelni. Egyik nap Susannek kellett helyettesítenie az egyik szinkronszínész kollégáját a stúdióban, így kezdődött szinkronszínészi karriere.

Az 1970-es évek közepén, újféle gépek kezdtek el megjelenni az utcákon: a bankautomaták.

„A bankok próbálták bevezetni az új bankautómatákat az ATM-eket, de az emberek egyszerűen nem akarták használni őket. Az emberek nem bíztak a gépekben, illetve hogy onnan vegyenek fel pénzt.”

A gépek előnye azonban egyértelmű volt: azonnali pénzfelvétel. Az emberek viszont a bankárokhoz szoktak hozzá, és az ATM valahogy mégsem volt az igazi. Kitalálták, hogy akkor kellene valami személyes hang – Susan hangja!

„Egy vállalkozó kedvű atlantai reklámügynökség, a McDonald & Little úgy döntött, hogy kicsit személyre kellene szabni ezt a gépet. Elnevezték Tillie-nek és engem kértek fel, hogy Tillie-ként énekeljem el az ATM saját dalocskáját, így született meg az ország legelső, sikeres ATM-je.”

Így kezdődött Susan élete, egy gép személyiségeként.

Tillie megjelenésével nagyjából azonos időben, Steve Jobs épp egyfajta zarándokúton volt Indiában, majd hazatérése után megjelent az első személyi számítógép, az Altair 8800. Rövid időn belül Jobs és Steve Wozniak megalapította az Apple Computer céget. 1987-ben az Apple körvonalazta az okos, virtuális asszisztens jövőjét a “Knowledge Navigator”-rel, ami segített a naptáradnál, felolvasta az e-maile-jeidet és még videokonferenciára is képes volt. A legfontosabb, hogy emberinek tűnt, arccal, hanggal és személyiséggel. Ehhez természetesen  meg kellett találni a tökéletes hangot.

Az 1980-as és 1990-es években, Susan hangja megjelent GPS rendszereken, és az automata ügyfélszolgálati rendszerekben (IVR) is. Aztán, 2005-ben Susan egy új projektben vett részt, ami teljesen megváltoztatta az életét. A munka majdnem egy egész hónapon át abból állt, hogy teljesen értelmetlen mondatokat ismételgetett.

„Egy text-to-speech cég számára vettünk fel a hanganyagot, ami mindannyiunk számára egy új kihívás volt. Fogalmunk sem volt, mit csinálunk, azt hittük, hogy egy új ügyfélszolgálati rendszerhez készítjük ezeket.”

A text-to-speech cég a ScanSoft volt és végül ebből hanganyag rendszerből született meg Siri.

„Miután végeztünk a felvétellel, akkor jöttek a technikusok és a számítógépek, hogy kinyerjék a hangokat, majd átalakítsák őket új kifejezésekké és mondatokká, amikkel végül a digitális eszközeinken találkozhattunk.”

2010-ben az Apple megvásárolta a Siri Inc.-et (Alapítók: Adam Cheyer, Dag Kittlaus, Tom Gruber), melynek vezetője Adam Cheyer pedig az iPhone/iOS csapat mérnöki igazgatója lett. Jobs jól tudta, hogy Siri mesterséges intelligenciája mellé elengedhetetlen egy fantasztikus hang is. Ebből kifolyólag felkereste a Nuance Communications-t, aki épp összolvadt a ScanSofttal, akik Susan Bennett egy hónapnyi felvételeit tárolták. Az Apple Knowledge Navigator-ének immár volt agya és hangja is. Susant pedig élete legnagyobb meglepetése érte.

„Norvégul a Siri szó azt jelenti “gyönyörű nő, aki a győzelembe vezet”. Persze, mind jól tudtuk, hogy ő csak egy szimpla lány, aki elmondja merre menj. Viszont Dag és felesége éppen babát vártak, akiről azt hitték, kislány lesz és a Siri nevet akarták neki adni. Végül kisfiú született, ezért inkább az alkalmazást nevezték el Sirinek. Így kapta hát a nevét Siri.”

Az Apple sosem ismerte be, hogy Susan lenne Siri hangja, sosem fizettek neki többet a stúdióban töltött órabérénél, és végül le is cserélték: az iOS 7-től kezdve Siri teljesen új hangot kapott.

2013-ban a Verge videójának köszönhetően mindenkit elkezdett érdekelni, vajon ki állhat Siri hangja mögött. Végül családja unszolására Susan úgy döntött, hogy elég a hallgatásból, ideje a nyilvánosság elé lépni. 2 évvel azután, hogy kiderült, Susan Siri hangja, készen állt nyilatkozni. Nehéz döntés volt, de egy teljesen új fejezetet nyitott a szinkronszínészi karrierjében. Például felkonferálhatta Steve Wozniakot a 2013-as Dallas Digital Summit-on, és 2016-ban a TEDx színpadán is előadhatta történetét.

Susan jelenleg zenészként éli életét a férjével és az együttesével, mindeközben spanyolul is tanul és az Apple-lel is helyrehozta a viszonyát.

 

 Video:

Forrás:

macrumors.com

 

 

1006 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás