Mac OSX Mavericks – WWDC 4 részletben (1/4)

4 részre szeretném lebontani a WWDC-t: 1. OSX Mavericks 2. MacBook Air, Mac Pro 3. iOS 7 funkciók 4. iOS 7 dizájn

Kezdjük is a Mac OSX Mavericks-el, ami az előző évekkel ellentétben már nem egy nagymacska nevét kapta meg. A Mavericks, egy kaliforniai szörfös helyszín. Nagy hullámok, meg hasonlók. Az új OSX egy teljesen pozitív frissítés, vannak benne igen jó technológiai frissítések és természetesen a felhasználói élményt is fokozták az almások. A dizájn maradt a régi, az új háttérkép üt.

maverics4

A belső technológiák közül talán az App Nap és a Memóriatömörítés lehet a 2 legérdekesebb. Az első alapvetően a CPU-t kíméli úgy, hogy az éppen nem látható ablakokban lévő animációkat, vagy programokat gyakorlatilag megállítja, (nem rendereli) így takarít meg energiát. Még a Safaris tabok között is működik. A gyorsaság jegyében mutatták be a Compressed Memory (memóriatömörítés) funkciót, ami az éppen inaktív, de a memóriába betöltött programokat tömöríti össze, így takarít meg helyet. Okos.

maverics1

A funkciók közül nekem gyakorlatilag mind tetszett, de talán az értesítések újításai (gyors válasz és törlés) illetve a tag-ek (cimkék) lesznek a leghasznosabbak. Ez utóbbi a dokumentumok rendszerezésében és a keresésben igen nagy előrelépés. Eddig, mondhatjuk, hogy problémás volt a külső monitorok vezérlése, de ezentúl ez is rendben van. Bárhol lehet teljes képernyős alkalmazás, bárhol lehet a dokk és mindez AirPlay-en keresztül is működik. Kevésbé izgattak fel: iBooks, Maps, Finder Tabs. A Safaris frissítések nem újdonságok és az iCloud Keychain sem, mivel a Chrome felhasználóknak ilyenjük már régóta van.

maverics3A Naptár új dizájnjánál elhelyezett beszólás annyira nem tetszett. Oké, hogy most jön a nagy „laposítás”, (sima, egyszerű dizájn) de a bőrvarrások és zöld filc hátterekkel jutott oda az OS X, ahol ma van. Scott Forstall froclizása egyébként az iOS 7 demóban is ment, nem értem miért.

maverics5

Update: Kedvencemet persze kihagytam: Az értesítések, amik éjszaka vagy azalatt érkeztek, amíg nem voltam a gépnél, ezentúl rögtön a bejelentkezésnél megjelennek.

maverics2

apple.com/osx/preview

2. rész MacBook Air, Mac Pro

1724 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.