MacBook Air, Mac Pro – WWDC 4 részletben (2/4)

4 részre szeretném lebontani a WWDC-t: 1. OSX Mavericks 2. MacBook Air, Mac Pro 3. iOS 7 funkciók 4. iOS 7 dizájn

Ha valami, akkor Phil Schiller Mac bemutatója igazán jól sikerült a héten. A MacBook Air frissítése nem volt sem váratlan, se nem nagyon drasztikus, mégis óriási előrelépést jelent az előző generáció(k)hoz képest. (Nem mintha az gyenge lett volna.) Talán kezdjük az új Intel processzorokkal, amik amellett, hogy gyorsabbak, jóval energiatakarékosabbak is. Alapból az összes gép az 1.3 Ghz-es i5-ös Intel Haswell chippekkel van szerelve, de 45 ezer Ft pluszért már az 1.7Ghz-es i7-est is megkapjuk. Alap a 4 GB RAM és a gyorsabb SSD-k ezek után 128GB-nál kezdődnek (64 helyett). Az integrált Intel HD Graphics 5000 is odaver a tavalyi modellnek.

machardver2

Mindezek ellenére a MacBook Air legnagyobb újítása mégsem a gyorsasága (eddig sem volt lassú), hanem az ELKÉPESZTŐ akksiideje. A 11-es 9 óra, a 13-as 12 óra üzemidőt ígér, ami több mint a jelenlegi iPad-ek üzemideje. Köszönhetően az új processzoroknak és a nagyobb akksinak. Ezt az értéket nyilván nem 12 óra intenzív videó vágásra kell érteni, de ezek a gépek nem is arra valók. Képzelje el mindenki, hogy a reggel töltőről levett gép – egy hosszú nap után, ami alatt szöveget szerkesztünk, netezünk, sőt talán megnézünk egy filmet is – este kér csak újra enni. Ha mindez a használatban is igaz, akkor a jelenlegi MacBook Pro-k nagyon nagy bajban vannak.

machardver3

Az új MacBook Air-ek már rendelhetőek, a 11”-es alapgép 310 ezer, a 13”-es 350 ezer Ft-tól indul.(Az előzőhez hasonlóan.) Továbbra is a kedvenc Apple termékem a 13”-es MacBook Air.

Azt is tudni véltük, hogy Mac Pro bejelentés is lesz a WWDC-n, hát igazából volt is, meg nem is. Mondjuk úgy, hogy megmutatták. Az új Mac Pro vitathatatlanul jól néz ki és igazán innovatív. Nagyon nagy fegyvertény, hogy a kis „vödör”-ben egy brutálisan erős nehézfiú van, nekem kicsit felfoghatatlan is, hogyan csinálták.

machardver4

Lesz benne sok-sok SSD, meg dupla grafikus kártya, magok tízesével és 4k monitor-támogatás (akár 3 is!!), engem ezek közül egyik sem nyűgözött le annyira, mint a gép hűtése. Az egész konstrukció egy ún. Thermal Core köré épül és a gép tetejében lévő 1 db ventilátor szívja át a levegőt az alkatrészek között, így hűtve azokat. A Thermal Core gyakorlatilag egy háromszög alakú alumínium csatorna a gép közepében.

„Can’t innovate anymore, my ass!!” mondá Phil Schiller és mi helyeslünk.

machardver5

A jó dizájn és annál talán egy kicsivel jobb technológiák oltárán azonban feláldozták a bővíthetőséget. A 6db Thunderbolt 2-es csatlakozóra súlyos terrabájtokat lehet majd rádugni, de egy gyors videó kártya vagy RAM csere komplikáltabb lesz ennél, azt hiszem. Az igazán nagy meglepetés a gép méretével jött. Íme:

machardver1

Ár, konkrét specifikációk és pontos megjelenési dátum sincs, de még idén lesz. Akinek van nettó 2 perce, az nézze meg az Apple Mac Pro-nak szentelt weboldalát, veszetten jó.

apple.com/macpro

1. rész – Mac OSX Mavericks

1716 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.