Microsoft Surface Pro 3: táblagép vagy laptop?

A Microsoft tegnap bemutatta idei táblagép-laptop kombinációját, a Surface Pro 3-at. A Windows 8-at futtató eszköz új Intel (i3, i5 i7) processzorokat kapott, és 12 hüvelykes érintőképernyője ellenére is meglepően vékony és könnyű. A háttértár 64GB-tól egészen 512 GB-ig választható, sőt az eszköz akár 8GB RAM-ot is kaphat.

surface (3)

A Surface bemutatása közben Panos (a Surface részleg vezetője) folyamatosan az iPad-et és a MacBook Air emlegette, miszerint az új Surface mindkettőt helyettesíti. Természetesen ez csodálatosan hangzik, de az elmúlt évek bebizonyították, hogy ez nem így van. Az Apple és a Microsoft ebből a szempontból is teljesen eltérően gondolkozik.

A Surface Pro 3-at két módon tudom meghatározni. Egy átlagos Windows 8 laptop billentyűzet nélkül, érintőképernyővel. Vagy, egy 12 hüvelykes táblagép, amelyen teljes értékű asztali operációs rendszer fut. Annak ellenére, hogy nem lehet normálisan meghatározni az eszközt, számomra igen tetszetős és értem mit akar a Microsoft. Elismerésem, mert kitaláltak valamit és évek óta nem engednek belőle.

surface (1)

A Surface Pro 3 nem olcsó eszköz. Az alapmodell áráért 128 GB-os iPad Air-t kapunk, míg az 512 GB-os Intel i7 modell minden MacBook Air konfigurációnál drágább. (Jóval drágább.) Sőt ennyiért vehetünk akár 15 hüvelykes Retina MacBook Pro-t vagy éppen 27 hüvelykes iMac-et is. Tegyük hozzá, hogy az Surface Pro 3 árában nincsen benne a billentyűzet, ami további 130-200 dollár plusz.

Régen mondhattunk ilyet, de az az igazság, hogy a Microsoft Surface Pro 3 legnagyobb hibája, hogy drágább, mint bármilyen hasonló képességű iPad vagy Mac eszköz. Sőt, ha logikusan vásárlunk egy iPad Air és egy MacBook Air is a miénk lehet, egy 256 GB-os (közepes szintű) Surface áráért. Az azért nem semmi.

1544 Total Views 3 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás