Miért 9 perc a szundi időtartama?

A megoldatlan rejtély évek óta, hogy miért 9 perc a szundi idő az iPhone-okon. Mi állhat a bűvös 9-es szám hátterében ami miatt csak ennyi időt kapnak a lustálkodók?

Amióta kijöttek az iPhone készülékek 9 percre van kalibrálva a szundi ideje, sajnos a gyári applikációban ezt semmilyen beállítással nem lehet megváltoztatni. Az Apple a hagyományokra támaszkodott, mikor ennyiben határozták meg a szundi idejét. Ehhez egészen az 50-es évekig kell visszamennünk az időben, amikor még jellemzően mechanikus órák csörgésére ébredtek az emberek. Ekkor alakult ki a 9 perces sztenderd, mely annak köszönhető, hogy a szundi funkció fogaskerekének kapcsolódnia kellett a valós időt mutató kerék szerkezetéhez.

Az ébresztést 10 perc körüli értékre kalibrálták, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a kisebbik óramutató (mely az órát jelzi) megtegyen annyi utat, hogy a fogaskerekek összeérhessenek. Egyben az akkori kutatások alapján úgy gondolták 10 perc alatt újra mély álomba lehet merülni, ezért állapodtak meg az óragyártók a 9 percben. Ez szabvánnyá vált, később más típusú óráknál is ez vált megszokottá, ezért lett végül az iPhone-okban is ennyi a szundi időtartama.

 

Video:

 

 

Forrás:

youtube.com/

businessinsider.com/

thesun.co.uk/

codesynthesis.co.uk/

quora.com/

mentalfloss.com/

489 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás