Minden, ami új iPhone

Hetek óta kivárok, hogy vajon mikor jön el az ideje, hogy valóban lehessen az iPhone új generációjáról beszélni. Ma úgy éreztem, eleget találgattunk ahhoz, hogy a sok felröppenő hírt végre valami egységgé lehessen formálni. Hát megpróbálom.

Az első és legkézenfekvőbb megoldás az iPhone 5s. Az szinte biztos, hogy ezt még idén megvehetjük. Egy szokásos Apple féle „esses” frissítésnek ígérkezik. A kamera sokak szerint egy 13 megapixeles Sony egység lesz, a készülék belsejében, pedig az Apple új A7 chipje fog dolgozni. A kijelző és a külső változatlan marad. Meglepetésről egyelőre nem hallani, de remélem a megjelenésnél lesz valami „One More Thing”-szerű képesség, és most nem derül ki minden előre. Mondjuk, ha lennének iPod touch-szerű színek.

A One More Thing egyébként Steve védjegye volt, így lehet, hogy az Apple ezt már soha nem fogja használni. Megértem.

Januárban, egy sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre Tim Cook ezt mondta:

“Without sacrificing the one-handed ease of use, we’ve put a lot of thought in screen size, and we believe we’ve picked the right one,”

A kérdés természetesen egy nagyobb kijelzős iPhone-ra irányult, amit abban az időben sokan iPhone Math-nek hívtak. Persze, iPhone Math. Egyébként ezt az elnevezést – szerencsére – már nem lehet hallani. A téma viszont mindenkit érdekel, lesz-e nagyobb kijelzős iPhone.

Lesz. Előbb, vagy utóbb lesz. Szerintem idén nem biztos, de jövőre jönnie kell. Tudom, hogy az Apple felépítette, miért jó a jelenlegi méret, de lássuk be, nekik a legfontosabb az, hogy eladják a terméket. A nagy kijelzős okostelefonok piacán nincs ott az Apple, tehát be kell törnie, csakúgy, mint tavaly a 7”-es táblák közé. Azt a trendet, hogy a tabletek mennek össze, az okostelefonok pedig egyre nőnek, már ők is követik, lehet nem olyan drasztikusan, mint más gyártók. Jó példa az iPad mini és az iPhone 5. Egy év alatt a cég, két új képernyőméretet mutatott be.

Azok a vásárlók, akik ma megvásárolják a Samsung, HTC és Nexus hardvereket elsősorban a képernyőért, vagy az operációs rendszerért cselekednek így. Az Android-ot az iOS nem tudja lekörözni a személyre szabhatóság szempontjából, illetve azt a fajta nyitottságot sem lesz képes soha megadni, amit a nyitott forráskódú társa. Az iOS megbízhatósága, könnyen kezelhetősége, gyorsasága és alkalmazásai, viszont visszacsábíthatják azokat a vásárlókat, akik a nagyképernyős készülékekért választották a Google rendszerét.

Egy olasz ismerősömmel beszélgettem valamelyik nap, hogy ő mit gondol a kérdésben. Hozzátenném, hogy az illető hardvermérnök, Linux és Android felhasználó. Korábban már kiderült számomra, hogy szerinte az iOS az átlagfelhasználóknak való és az ő általa használt Dell tablet-telefon keveseknek hasznos, de neki az kell. (A mostanában felkapott „phablet” elnevezést nem használom, mert nem szeretem.) Az Apple-nek jönnie kell egy nagyobb képernyővel, mert úgy jár, mint a Windows az XP óta.

Egy 4,8”-es kijelzőt emlegetnek és közel járhatnak a valósághoz. Az Apple legnehezebb feladata az lesz, hogy milyen képernyővel tudják majd elérni, hogy ne kelljen a fejlesztőknek egy újabb felbontásra optimalizálni alkalmazásaikat. Az iPad mini-vel ugye nincsen probléma, mivel az iPad 2-vel pixelre azonos kijelzője van, csupán kisebb. Így azonos felbontásban, csupán kisebb méretben jelenítik meg a programokat. Az iPhone 5-öt még mindig sok alkalmazás nem támogat. A jelenlegi 16:9-es képarány megtartása mellett, csak egy teljesen új képernyő lehet a megoldás. Update: egy iPhone 5 felbontású, de nagyobb méretű kijelző is szóba jött…(folyt. a bejegyzés alján)

Már írtam róla, hogy mit gondolok az olcsóbb iPhone-ról, és a mostani hírek alátámasztják az akkor gondoltakat. Nem visszafele kell fejlesztenie az Apple-nek, hanem előre.  Ha valóban két iPhone modell jelenik meg egyszerre, akkor valószínűleg mi (Apple rajongók) leszünk a legboldogabbak.

Az árazással szerintem két irányba mehet el az Apple. Az első szerint, marad a jelenlegi ár, de ugyanennyiért a nagyobb kijelzős modellt árulják és az 5s olcsóbb lesz. Ezzel, az a probléma, hogy túl szép, hogy igaz legyen. Az nekünk kevésbé lenne jó, ha az 5s a szokásos, míg a nagyobb modell annál nagyobb árcetlit kapna, lévén az a prémium modell. Meglátjuk. Ha lesz nagyobb, akkor nekem kell.

Én megtippelem, hogy idén nem lesz, majd csak jövőre. Ne legyen igazam!

Ennyit tudunk iPhone 5s és iPhone 6 témában. Az iOS-be nem mentem bele, mivel arra egy külön bejegyzést szánok valamikor a közeljövőben.

forrás

UPDATE: Sam Oliver az AppleInsider-en írta, hogy egyes kínai források már látták a két új készüléket a beszállítóknál. Az iPhone 6 vékonyabb és könnyebb lesz, emellett valószínű, hogy 5”-es kijelzője lesz, ami gyakorlatilag a jelenlegi iPhone 5 széthúzva. A felbontás így 640×1136-os lenne, 264 ppi-vel. Én ezt a lehetőséget nem említettem meg, mert nem hittem, hogy gyengülni fog a kijelző minősége, de elképzelhetőnek hangzik, főleg akkor, ha emlékszünk mit csinált az Apple az iPad mini-vel.

UPDATE#2: http://blog.isop.hu/minden-ami-uj-iphone-2-resz/

1900 Total Views 2 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.