Növekvő iPhone 5 eladások

A Strategy Analytics statisztikái alapján, az iPhone 5-ből fogyott a legtöbb a tavalyi utolsó negyedévben. Azt már egy korábbi jelentésből tudjuk, az Apple eladásai az utolsó negyedévben nagyon megugrottak és ez egyértelmű, hogy az iPhone 5-nek köszönhető. A 4S se ment rosszul egyébként.

Ha az USA piacot nézzük, akkor a gyártók szerint a Q4 (4. negyedév) az Apple-é volt, ami nagy siker, mivel a készülékek száma és ára miatt a Samsung hatalmas előnyt élvez. Ha a teljes évet nézzük, akkor természetesen a Samsung a nyertes 53 millió eladott készülékkel és majdnem 1/3-os piaci részesedéssel. Be kell látnunk, szép munka.

Érdekes, hogy a témában szinte senki sem emelte ki, hogy mekkora növekedést könyvelhettek el az egyes gyártók a 2011-es évhez képest. Táblázat:

Ha visszatérünk a globális piachoz, akkor az utolsó negyedévben még hangsúlyosabb az iPhone fölénye, és nem csak az 5-é, de a 4s-é is. A harmadik negyedévhez képest mindkét iPhone eladásai nőttek, sőt az iPhone 5 eladások megnégyszereződtek. Ugyanakkor, az egész évben erős Galaxy S3 eladások csökkentek. Táblázat:

Miért van ez így?

A válasz egyszerű. Ha megnézzük a két készülék (tekintsünk el a 4S-től, bár mindkét esetben a 2. helyen végzett) megjelenésének időpontját, akkor tisztán látszik, hogy a Galaxy S3 két hónappal hamarabb megjelent 145 országban, míg az iPhone 5 két hónap késéssel jelent meg 9 országban. Jelenleg is csak kb. 85-90 országban kapható. Az iPhone 5 eladások egy ütemmel megkéstek, illetve keleten csak hónapokkal később lehetett kapni.

Emiatt lehet az, hogy az eladások így alakultak az utolsó negyedévben. Nem tudni egyelőre, hogy megmarad-e ez az eltolódás a jövőben is, ugyanis a Samsung március 14-en bemutatót tart. Az eseményen mindenki szerint az új Galaxy S4 kerül majd bemutatásra.

Húzhatna egy nagyot az Apple, ha április elején tartana egy Keynote-ot és bemutatná az új iPhone (okat). Fogadni merek rá, hogy ez nem így lesz, és az Apple inkább május környékén fog mozgolódni újra.

forrás: strategy analytics blog

1319 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.