Pénteken startol az iPhone 5S és 5C Kína legnagyobb szolgáltatójánál

Annak ellenére, hogy az iPhone készülékek köztudottan kínai gyárakban készülnek, a nemzetinek betudott China Mobil hálózatában mai napig nem érhetőek el az Apple 2013-as telefonjai. Mindez persze most pénteken megváltozik, hiszen a China Mobile újonnan elindított LTE hálózatába is megérkezik az iPhone 5S, illetve az iPhone 5C.

appleiphone5s_press

Már a bemutatás előtt, 1.4 millió darab készüléket szállítottak a szolgáltató boltjaiba a Foxconn gyáraiból. Valószínű ekkora mennyiségre szükség is lesz, hiszen az előrendelések, már december óta folyamatosan pörögnek, január 13-án 1.2 millión álltak.

A China Mobile megállapodás, már régóta a levegőben van, hiszen ez Kína legnagyobb szolgáltatója, most már igen gyors hálózattal, iPhone-ok nélkül. Egyes források szerint az Apple 2014-es eladásaihoz akár 12-23 millió eladott készülékkel is hozzájárulhat a China Mobile, ami még az Apple számára is igen jelentős piacot jelent.

iphonechina

Érdekesség talán, hogy a China Mobile előfizetőinek száma 759 millió. (Egye kánya, kerekítsük 760-ra) Ez összehasonlításképpen, könnyedén duplája az USA teljes lakosságának. Nagy piac ez, mindegy mekkora cég vagy! A szolgáltatónál egyes elemzők szerint, már most 40 millió független iPhone található. Képzeljük el mi lesz, ha a készüléket előfizetéssel is meg lehet majd vásárolni.

A helyi szolgáltatók egyébként igen nagy versenyben vannak egymással. „Kisebb” cégek (China Telecom, China Unicom) a megállapodás hatására rohamosan csökkenteni kezdték az iPhone-ok árát. A China Mobile ennek ellenére nem fogja olcsón adni a készüléket.

Egy kapcsolódó interjút is szeretnénk bemutatni. A CNBC jó érzékkel flash-el dolgozik, amelyet köztudottan az iOS eszközökön nem lehet lejátszani. Mindegy is, úgy sincs iOS eszköze azoknak, akiket egy ilyen téma érdekelhet. Nemde?

A CNBC cikkében lejátszható a videó iOS-en is, persze csak 15 másodperc reklám után jön a lényeg. Itt a link. (Nem kommentálnánk.)

Az interjú során Tim Cook és a China Mobile igazgatója, Xi Guohua beszélt arról, hogy mennyire tisztelik egymást, és mit várnak az együttműködéstől. Szó volt még az eddigi munkáról, amivel kapcsolatban mindkét fél természetesen elégedett volt.

Sokak kritizálták az interjú után Tim Cook-ot. Őket kérdezem, hogy mégis mit vártak? A világ legnagyobb szolgáltatója egyezett meg az egyik legkomolyabb készülékgyártóval. Az Apple egy vállalat, egy részvénytársaság, aminek ügyelnie kell arra, hogy részvényeseiket kiszolgálják, amit természetesen nagy eladásokkal tudnak legjobban megvalósítani. Az Apple pontosan ezt teszi, Kínában. Tim Cook eddigi legnagyobb üzlete ez, CEO-ként.

A héten a The Wall Street Journal-nak adott interjújában Tim Cook arról is beszélt, hogy mennyire fontos számára a két cég közös jövője. Persze ezt részletesebben nem fejtette ki, de biztosra vehető, hogy a mobilnetes iPad-ek bevezetéséről van szó.

forrás/ appleinsider; wsj; apple-press; wsj-blog; cnbc

1348 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.