Siri és a Google

A tavalyi iPhone 4s legnagyobb újdonsága, azóta is béta, de az iOS6-tal idén kibővült a Siri-képes készülékek száma. Ma, a már korábban említett iPhone 4s mellett az iPhone 5, az iPod Touch 5. generációja és az iPad-ek használják az Apple személyes titkárját.(3., 4. és a mini)

A megjelenése óta érezhetően fejlődött Siri, de az Apple még mindig nem tekinti kész szolgáltatásnak és valljuk be, sokszor halljuk, hogy nem érti, mit akarunk vagy félreérti. Általában a beépített szoftvereket könnyű Siri-vel vezérelni, mint például a Calendar-t, Weather-t vagy a Maps-et.

Mióta megjelent a Google Maps, nyilván ott szeretnénk keresni, ami simán Jailbreak nélkül megoldható Siri-vel. Egyszerűen meg kell kérdezni Siri-től, az útvonalat, a „via transit” kifejezést használva. Ekkor az Apple Maps kilistázza azokat az appokat, amelyek támogatják a tömegközlekedést és ott lesz a Google Maps.

Persze, ez tök jó, de valljuk be, ki fogja ez így csinálni, amikor 10 másodperc alatt bepötyögheti az ember, amit akar. Siri-nek még rengeteget kell fejlődnie, hogy a hétköznapi használatban hasznos tudjon lenni, ne azért használjuk, mert van és akarjuk használni, hanem azért mert valóban gyorsabb feladatmegoldást kínál, mint a hagyományos út.

A Siri tavalyi reklámja szerintem pontosan a használható helyzeteket mutatja be és nincsen benne túlzás, a Siri ezekben a szituációkban tényleg a ma elérhető legjobb megoldás. Máshol csupán show/szórakoztatás egyelőre.

Most ezekkel az Appokkal, ezeken a nyelveken dolgozik Siri:

Idén Android platformon megjelent a Google Now, ami majdnem ugyanaz, mint Siri, de az adatokat leginkább a Google egyéb szolgáltatásaiból gyűjti. Jelenleg a Jelly Bean-t (4.1) vagy magasabb verziójú androidot futtató okostelefonokon elérhető.

Az AppleInsider tesztjében szintén a Google és Siri kapcsolatát vizsgálta Piper Jaffray. Az iOS5 és iOS6 összehasonlításában azt lehet mondani, hogy az újabb verzió alatt futó Siri fele akkora arányban (30%) használt Google adatokat, mint a tavalyi verzió (60%).

A háttérben futó fejlesztést is érzékelni lehetett a teszt során, ugyanis (ha nem is sokkal, de) csendes környezetben 2%(), míg hangos környezetben 1% a javulás Siri teljesítményében.

A két asszisztens összehasonításában Siri bizonyult pár %-kal jobbnak, a parancsok megértésében és megválaszolásában is.

Van egy olyan terület, ahol mindkét rendszer gyenge, ez pedig a helyi „un. commerce”. Ez azt jelenti, hogy Siri-től termékek árát és vásárlási lehetőségeket is kérdezhetnénk. Ehhez természetesen kereskedelmi adatokat kell gyűjteniük, amit Magyarországon az Árgép vagy az Árukereső szolgáltat.

Hát jövőre azért ezt még ne várjuk.

1255 Total Views 4 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás

Kommentelj!

Az email címet nem tesszük közzé.