Szeptember 9 – Apple Esemény Összefoglaló

Már akkor sejthette a nézőközönség, hogy újdonságokkal telerakott kis előadást hall ma az Apple-től, amikor a szokásos boltokról és mérföldkövekről szóló részen Tim Cook egy pillanat alatt átugrott. Később, nagyjából két órával a kezdés után, jelenleg gondolataimat is nehezen rendezem össze. De vegyük csak sorba, amennyire csak lehet lerövidítve, az este történéseit.

Az Apple szokásához híven frissítette az okostelefon kínálatát: iPhone 6S és iPhone 6S Plus; a híreszteléseknek megfelelően bemutatta az iPad Pro táblagépet, valamint az iPad mini 4. generációját. Szintén – a pletykáknak megfelelően – érkezett egy új Apple TV is, amely már komolyabb hardverrel és iOS alapú operációs rendszerrel, Siri-integrációval valamint új távirányítóval hívatott megreformálni a TV ipart. Az Apple Watch szoftverfrissítése, sok új karpánt valamint két új szín már csak ráadás volt.

iPad Pro és iPad mini 4

Az Apple táblagép kínálatának ezúttal legtetejét erősítette meg, az új 12,9 hüvelykes iPad Pro-val. Az eszközt egy 2732×2048-as Retina kijelzővel látták el, amelyben az 5.6 millió pixelt (ez több, mint egy 15 hüvelykes Retina MacBook Pro kijelzőjében) egy vadonatúj 64 bites Apple A9X chip mozgatja. Ez a korábbi A8X chipnél átlagosan 1.8X gyorsabb; grafikus feladatok esetében pedig 2X. Phil Schiller beszámolójából megtudtunk, hogy az új iPad az elmúlt 12 hónapban eladott hordozható számítógépek 80%-ánál gyorsabb. A 10 órás akkumulátor idő, mindezek ellenére továbbra is 10 óra.

Az eszköz egyik legfontosabb újdonsága az alumínium házba integrált 4 hangszóróból álló rendszer, ilyen sztereó hangzás eddig még nem volt iOS eszközben. Ezzel 3X hangosabb lesz, mint az iPad Air 2. Különlegesség emellett, hogy az iPad a hangszórók közötti egyensúlyt az eszköz helyzetének megfelelően szabályozza, a tökéletes hangzás eléréséhez.

kjhgf

A ház mindösszesen 6.9 mm vékony, amellyel csak egy kicsivel vastagabb az iPad Air 2-nél, ami ekkora teljesítmény és kijelző mellett elképesztő. Az eszköz csupán 68 dkg lett, így súlya az eredeti, első generációs iPad-el megegyezik, annak ellenére, hogy kijelzője 78%-al nagyobb.

A kamerák már ismertek, 8MP-es iSight és Facetime HD előlapi szenzor. Vakut nem kapott az óriás. Természetesen gyorsabb Wi-Fi vevőt és gyorsabb LTE modult is kapott az új iPad, valamint a Touch ID sem maradhatott el.

Két új kiegészítőt is bemutatott az Apple az iPad Pro-hoz. Az Apple Pencil egy igen menő stylus, amelyet az új igen reszponzív képernyőhöz fejlesztettek ki és állítólag papírt és ceruzát megszégyenítő gyorsasággal használható. Nagyon menő, hogy az iPad-ről tölthető a Lightning konnektorral. Így fest:

A másik kiegészítő az Apple Smart Keyboard. Ez egy kiegészítő billentyűzettel ellátott Smart Cover lényegében, amely az új Smart Connectorral csatlakozik az iPad-hez, így nincs benne saját áramforrás és nagyon vékony maradhatott. Kellemes tapintású anyaga és a MacBook-ból megismert technikájú klaviatúrája van (dome switch technológia). Így fest:

Az iPad Pro három színben, három specifikációval lesz kapható. Ezüst, arany és asztroszürke, így itt nincs változás. Wi-Fi modellek 32 GB-os és 128 GB-os verziókban 250 és 300 ezer Ft körül lesznek elérhetőek. Valamint egy Wi-Fi + LTE modell 128 GB memóriával nagyságrendileg 340 ezer Ft környékén. (Utóbbiak csak becsült árak a dollárban megadott 799, 949 és 1079-es árak alapján.)

Az Apple Pencil valahol 30 ezer Ft környékén lesz, míg a Smart Keyboard nagyságrendileg 50 ezer Ft lesz itthon. Pontos hazai, de még amerikai megjelenést sem tudunk, valamikor novemberben kezdik forgalmazni a termékeket.

Az iPad mini 4. generációjáról annyit tudunk meg, hogy mindenben megegyezik az iPad Air 2-vel, csupán az iPad mini 3 házába préselték bele. Így mi is ehhez tartjuk magunkat.

Apple TV

Az új Apple TV gyökeresen átalakult. Az új operációs rendszer (tvOS) valamint az erősebb Apple A8-ra épülő hardvernek köszönhetően egy nagyon versenyképes kis médiabox lett belőle. Az Apple összefogta az iTunes, az HBO, a Hulu, a Netflix és több másik médiaszolgáltató kínálatát, így jóval nagyobb mennyiségű tartalom közül válogathatunk, akár Siri parancsokkal is.

qwewtgr

A távirányító touchpad-et, Siri-gombot és giroszkópot is kapott, ami az új App Store-ral kel igazán életre. Így TV mellé kapunk egy teljesen értékű konzolt is. Az iOS-hez hasonlóan a fejlesztők ezentúl az Apple TV-re is fejleszthetnek játékokat. Demóztak is egy párat, leginkább a muliplayer kategóriából. Ekkor egy iPhone vagy iPod touch a második kontroller.

Elképesztő funkciókat kapott az új Apple TV, sajnos a fent említett szolgáltatók nem érhetőek el idehaza, illetve Siri a magyar nyelvet továbbra sem ismeri, így a funkciók nagy része a hazai felhasználók esetében nem lesz népszerű.

Mindezek ellenére már az AppStore és a jövőben várható alkalmazások miatt is megéri az Apple TV, mivel az ára nem lett annyival több, mint amennyivel többet tud mostantól. Az Apple azt vallja, hogy a TV jövője, az alkalmazásokban rejlik. Ezt a demók alatt be is mutatták. Ha valaki ért az alkalmazások terjesztéséhez az az Apple. Az árak 47 és 63 ezer Ft környékén mozognak majd, 32-es és 64 GB-os modellek alkotják a kínálatot. Az eszközök október végétől lesznek elérhetőek, 80 országban, így remélhetőleg idehaza is.

Apple Watch

A vásárlói elégedettség 97%-os nagyjából az Apple Watch részben ez volt az egyetlen új információ. A watchOS második verzióját hónapokkal ezelőtt megmutatták. Néhány új alkalmazást demóztak, semmi érdekes nem történt. A Hermes Paris-szal való együttműködés szüleményeként, pár új bőrszíjat mutattak be, valamint két új modellváltozatot. Pontosabban színt: arany és vörös arany (rose gold). Néhány új szíjat is bemutattak valamint egy Product RED változatot is.

iPhone 6S és iPhone 6S Plus

„iPhone 6 az eddigi legsikeresebb iPhone, sőt telefon a világon napjainkban.” Íme, ezek az új iPhone-ok:

Ami a dizájnt illeti, a tavalyi modellekhez képest az iPhone 6S és iPhone 6S külsőleg nem változott, a hátlapon látható apró S jelen és az új vörös arany színopción kívül. A telefonok anyaga azonban új lett: alumínium 7000 ötvözet, amely az űriparból lehet ismerős. A kijelzőket alkotó üveg is megújult, amely az eddiginél jóval ellenállóbb lett, részleteket azonban nem tudtunk meg erről.

Az idei telefonok legnagyobb újdonsága a 3D Touch. Ez egy újfajta Multi Touch technológia, amely nem csak érintésünk pozícióját érzékeli, de annak erejét/mélységét is. Az iOS9 már a kezdetektől ezen új technológia tudatában készült, így az új rendszer teljesen egészét behálózza ez a funkció. (Ez teszi sikeressé az Apple-t. A szoftver és a hardver közös fejlesztése. Ezt igencsak kedvelem.) Íme akció közben:

Craig Federighi rengedeg új funkciót mutatott be. A főképernyőn, ha erősen nyomva tartjuk egy adott alkalmazás ikonját, különböző gyorsfunkciókat kapunk. Új SMS írása, haza navigálás vagy akár új státusz írása Facebook-ra. Alkalmazásokon belül is működik a funkció persze, de még az appok között multitaskingnál is. Nem beszélve az új lehetőségekről, amit a 3D Touch teremt a játékok irányításánál.

Az új telefonok új hardvert is kaptak, amely az Apple A9 második generációs 64 bites chip lett. Az M9 koprocesszor már a chipen belül kapott helyet, így fontos területet spórolt az Apple a telefonok belsejében. Ez a chip felelős a sportolással és egészséggel kapcsolatos érzékelésekért, amelyeket mostantól folyamatosan tud figyelni, valamint a „Hey Siri” funkcióhoz sem szükséges ezentúl a telefon töltése. Új, második generációs Touch ID szenzorok is érkeztek, amelyek az eddiginél 2X gyorsabb érzékelést tesznek lehetővé.

iphone6s

A kamerarendszert is frissítette az Apple. A hátlap iSight kamera 12 megapixeles lett. Az Apple azonban nem a pixelek mennyiségére büszke, hanem a kamerákkal készített képek minőségére. A képek minősége sokat javult, főleg a kevés fénynél készített képek esetében. A panoráma felvételek elérhetik a 63 megapixeles méretet is, ez szintén előrelépés. Az új szenzor képest 4K videofelvételek készítésére is. A Facetime HD kamera immáron 5 megapixeles, a HD selfie-k jegyében. Sőt, az Apple megoldotta, hogy az előlapon is legyen vaku. Nem is akármilyen, hanem a hátlapról ismert True Tone kétszínű megoldás. A kulcsa a kijelző használata, amely ilyenkor akár 3 szoros fényerővel is felvillanhat. Nem semmi.

Az Apple ezek mellett feltalálta az Élő fotókat. Ezek nem videók csupán képkockák, amelyeket a kamera automatikusan rögzít. Így a pillanatokat jobban átélhetjük. A trükk, hogy a felvétel előtt és után is rögzít 1,5 másodpercet a telefon. Ezeket az élő képeket iPad-en, iPhone-on, Mac-en de még Apple Watch-on is visszanézhetjük. Sőt, a Facebook is támogatni fogja őket, hamarosan. Leírni nem lehet a látványt, érdemes megnézni videón.

A bemutatástól kaphatóak az új iPhone-színekben érkező dokkolók; 5 színű bőr tokok és 11 színű szilikon tokok is. Az új telefonok szeptember 25-én érkeznek a boltokba. 4 színben: Asztoszürke, ezüst, arany és vörös arany, valamint három tárhely mérettel: 16-64-128 GB. Az árak változatlanok a korábbi telefonokhoz képest, így kártya függetlenül továbbra is a megszokott árakon juthatunk hozzá kedvencünkhöz.

store_pic

Az iPhone 5S, iPhone 6 és az iPhone 6 Plus is a kínálat része marad, így ezek után 5 tagú lesz az iPhone kínálat. Az Apple bemutatott egy új programot is, amelynek lényege, hogy két éves hűségre aláírt szerződés mellett évente frissíthetjük iPhone-unkat és választhatunk szolgáltatót is, mivel az eszközök kártya függetlenek. A program díja 32 dollárról indul havonta (2 éves hűségidővel). Ez az ajánlat csak az USA-ban lesz egyelőre elérhető, sajnos.

Untitled

 

12 országban szeptember 12-től előrendelhetők a telefonok, a boltokba 25-én érkeznek meg. Idehaza ekkor még nem lesznek elérhetők az új modellek. Egyelőre annyit tudunk, hogy még idén 130 további országba szállítják majd a modelleket, ezek között lesz Magyarország is.

Az iOS9 végleges verzióját azonban szeptember 19-én, mindeni letöltheti, aki az elmúlt hónapokban kivárta a GM-et. Az iCloud fizetős tárhelyek sokkal olcsóbbak lettek, 1 dollárért már 50 GB-ot kapunk az eddigi 20 helyett. Az Apple elkészítette története eddigi legjobb iPhone reklámját is:

Elképesztő egy eseményben mennyit tömörített bele az Apple. Az eltolt október végi, novemberi és a karácsonyi megjelenésekkel újra az ünnepi negyedév nyertesei lesznek. Mindent megkaptunk, amit csak akartunk az az igazság. Ennél nagyobb dicséret nem kell az Apple-nek.

1267 Total Views 2 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás