Taylor Swift blogján szólt be az Apple-nek

Az amerikai énekesnő Tumblr-jén intézett nyílt levelet az Apple részéra, új 1989 című albumának Apple Music-ból való kimaradása alkalmából. A levél lényegében magyarázatként szolgál a rajongók számára, ugyanakkor felhívás az Apple számára a jogdíjakkal kapcsolatos szabályozások megváltoztatására. Az Apple a szolgáltatás első három ingyenes próbahónapja során, a jogíjakat nem fizeti ki a szerzők, előadók és producerek számára, állítja Swift. (Valóban így van.)

234418-1280

Swift szerint, ez sokkoló, elkeserítő és nagy visszalépés jelent egy ilyen progresszívan gondolkodó cég részéről. Megjegyzi, Őt nem érdekli a pénz, csupán a rosszabb helyzetben lévő független művészek érdekeinek védelmében protestál. Zárásképpen felszólítja az Apple-t, hogy nem késő még a szabályzások megváltoztatása:

„Mi nem várunk el ingyen iPhone-okat. Kérjük, ti se várjátok el tőlünk, hogy ingyen, minden ellenjuttatás nélkül szolgáltassunk zenét.”

Kissé kétes érzelmeim vannak a levéllel kapcsolatban. Egyrészről megértem a művészeket, ugyanakkor az Apple-t is, amely úgy kíván belépni a piacra, hogy a többi szolgáltatásnál valamivel többet nyújtson és váltásra ösztönözze a Deezer vagy Spotify előfizetőket. Ezzel nem csak önmagának, de a művészeknek is nagyobb bevételeket generálna.

music_apple

Az Apple Swift kisasszonynak is már sok-sok millió dollárt hozott a konyhára az iTunes-os vásárlásoknak köszönhetően, így nem gondolom, hogy pont most kezdené meg a művészek lehúzását a cég, amely évekkel ezelőtt lehetővé tette, hogy a kispénzű, független előadók zenéjükből pénzt lássanak. Agresszív üzleti stratégia, nem tagadom, de az Apple-től már nem egy ilyen lépést láttunk.

A történethez hozzá tartozik, hogy az Apple pár százalékkal magasabb részesedést juttat el az alkotók számára, a versenytársaknál. Azonban javára, ezek csak 1 hónapnyi ingyenes próbaidőszakot kínálnak. Kérdés, két hónapnyi plusz ingyenes streamelést követően megtérül-e a szerző számára, az Apple-től kapott 71.5-73%-os juttatás. Ez a százalék is változik, ha a Beats 1 Radio játssza le a számokat.

A helyzet bonyolult és több szempontot kell figyelembe venni, mint amennyit Swift végiggondolt, levelének megfogalmazása során. Szakemberek, minden hájjal megkent zenei producerek kellenek ide, nem mi és nem Taylor, hogy ez a kérdést teljesen átlássuk.

Frissítés: Eddy Cue saját Twitter profilján jelezte, hogy az Apple többekközött Taylor levelének hatására is, az első három ingyenes hónapban is juttatni fog, a művészek számára. Gondolom saját zsebből. Íme Cue üzenetei:

Nem tudom, hogy ez az egész sztori az Apple marketinggépezetének találmánya, vagy az Apple egyszerűen meggondolta magát.

A teljes bejegyzést itt találjátok: tumblr.com/taylorswift

1269 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás