Válságban a Samsung a zuhanó profitok miatt

Ez már az ötödik egymást követő negyedév lesz, amelyekben a koreai gyártó profitja egyre csökken. Legutóbb, azaz a harmadik negyedévben a cég nyereségei 60%-kal estek vissza. Ez a csökkenés a teljes cégcsoportra értendő, a mobil eszközök divíziójának sokkal több 73.9%-os profitcsökkenést kellett elkönyvelni.

Aktuális eredményeit, a Samsung csak kb. két hét múlva jelenteti meg, de nem jelent jót, hogy a befektetőknek intézett tájékoztatójukban újabb lecsúszásra készíti fel a részvényeket birtoklókat.

iphne6_galaxy note

A cég alkatrész-eladásai egyébként az egekben vannak, akár a memória chipek akár a kijelző paneleket tekintjük. Ebből következtethetünk, hogy a profitcsökkenésért nem más, mint a gyengülő táblagép és okostelefon eladások a felelősek. Ez a jövőben még inkább így lesz, főleg ha a Samsung nem alkot valamit az Apple által dominált prémium okostelefonok piacán. Ezekkel lehet ugyanis a profitot növelni, nem az olcsó tömegmodellekkel. A tömegmodellek piacán erősödő kínai gyártók is a Samsung-ot zavarják jobban és nem az Apple-t.

Az Apple ebben a szegmensben (prémium) évente rekordokat döntöget. Azért, mert a vásárlók prémium okostelefonjaikat cserélgetik. A Samsung-vásárlók nagy része fapados telefonokat vásárol, és bár sokan vannak, nincs évente új telefonra szükségük.

Ez a visszaesés már egy évvel ezelőtt elindult és nem úgy látszik, mint ami mostanában irányt változtatna. Az Apple számára sem gondolom, hogy egy versenytárs szenvedése jó hír. A verseny és a rivalizálás, ugyanis mint tudjuk innovációt és versengést szül. Ennek nyertesei mi, a vásárlók vagyunk.

forrás/ appleinsider

1515 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás