WWDC 2014 – Az összefoglaló

Az első gondolat, ami bennem megfogalmazódott az volt, hogy ”többet vártam”. Tudom, hogy az Apple események mindig hoznak valamit, valami izgalmasat és az az igazság, hogy ez most nem történt meg (legalábbis azt hittem). A fejlesztői konferencia, ahogy nevében is benne van a fejlesztőknek szól. Nem tudok rosszat mondani az Apple-ről, mert az alkalmazáskészítők számára tökéletes bemutatót raktak össze. Mindenki tapsolt, örült. Az igazság az, hogy valószínűleg én voltam kevés a bemutatóhoz és nem az hozzám.

IMG_1218Tim Cook mellett, Craig Federighi és Greg Joswiak is színpadra lépett.

De vágjunk is bele, a történések közepébe. Tim Cook már a bemutató elején, beszédével leszögezte, hogy az eseményt fejlesztők részére szervezték. Ez a 25. konferencia, mérnökök ezrei vannak jelen. Rengeteg fiatal (legfiatalabb 13 éves) fejlesztővel egyetemben. Jelenleg 9 millió regisztrált fejlesztő – azért, az nem semmi.

IMG_1226A hátom főszerreplő: OS X Yosemite, iOS8, Fejlesztők

Mac OSX:

  • 80 millió Mac telepítés
  • 40 millió OSX Mavericks-et telepítettek (51%-os részesedés)
  • A leggyorsabban terjedő PC-s oprendszer

Összehasonlítás a Windows 8-as rendszerrel. Utóbbinak két éve volt rá, így is csak 14%-on van. (Tim széttárja a karjait).

IMG_1227

Itt jött Craig Federighi először, de nem utoljára. A nevektől kezdi. Természetesen viccekkel. („A névkereséshez összeszedtük a legjobb marketingeseinket és begyömöszöltük őket egy VW minibuszba.”) Több igen humoros opció után megtalálták a legjobb nevet: Mac OSX 10.10 Yosemite. Új dizájnnal, funkciókkal és Continuity-vel. (Erről még lesz szó.)

wwdc_of_7

Dizájn – Videóval kezdik. Egyértelmű, hogy az iOS irányába tart az asztali oprendszer. Egyszerűbb ikonok, sok az átlátszó textúra, csakúgy, mint az iOS7-ben. Mindent átrajzoltak. Ablakokat, menüket, alkalmazásokat. A dokk is gyönyörű, főleg a leegyszerűsített ikonokkal és a külön kiemelt, sok időt felemésztő kuka ikonnal. Dark – sötétített móddal. Használhatóbb, szebb modernebb.

wwdc_of_6

Értesítési Központ – iOS 7 dizájn, ugyanazzal a funkciókkal. Megjelennek a Widget-ek is, amelyek a letöltött alkalmazások velejárói.

Spotlight – kereső – Egyszerű, igen gyors módja a keresésnek. Nem csak helyi (a Mac-en lévő) források, de internetes források felhasználásával.

iCloud Drive – Felhőben tárolt dokumentumok. Mac és iOS szinkronizáció, sőt Windows eszközökön is.

Mail – e-mail – Legfontosabb, hogy 5GB-os mellékleteket is csatolhatunk leveleinkez, a MailDrop-nak köszönhetően. Markup – új funkció, amely lehetővé teszi, hogy belerajzolhassunk az e-mailekbe. Akár aláírást is beilleszthetünk.

osx_design_hero

Kisebb Safari újdonságok, nem annyira fontosak. Az azonban igen fontos, hogy új technológiák használatának köszönhetően gyorsabb és energiatakarékosabb lett a böngésző.

Continuity – az egyik legnagyobb újdonság, amely biztosítja számunkra, hogy a tevékenységünk, eszköztől függetlenül és folyamatosan történjen. Ehhez az kell, hogy eszközeink egymás közelségével és a felhasználó tevékenységével is tisztában legyenek. A Mac és iOS eszközök ezt tudják.

wwdc_of_10

Handoff – A Mac-en elkezdett folyamatot az iPad-en folytathatjuk, csupán annyi kell, hogy a bal alsó sarokból felhúzzuk a kis ikont. Ez az ikon annak megfelelően változik, hogy másik eszközünkön mit csinálunk. Elképesztő technológia!!! Működik oda-vissza. (pl. e-mail írása közben hazaérünk, Mac érzékeli ezt, és rögtön felajánlja a dokkon, hogy ott folytassuk.) Az internetmegosztás is gyorsabb lesz, a két eszköz tudja egymásról, hogy mindkettő a tied és csatlakoznak.

Szintén ennek köszönhető, hogy az SMS-ek is megérkeznek majd a Mac eszközökre, az iPhone-on keresztül. Ugyanez igaz a telefonhívásokra. Mac-en felvehetjük a beérkező hívásokat, még akkor is, ha a telefon a másik szobában töltődik. Hívást is kezdeményezhetünk anélkül, hogy a telefonhoz egy ujjal is hozzáérnénk. BRILIÁNS!! És ekkor hívta fel Craig az iMac-ről Dr. Dre-t. 🙂

A Mac OSX 10.10 ősszel érkezik, és ingyenes lesz. Különlegesség, hogy publikus próbaverziós programot is indítanak. Interneten lehet jelentkezni.

iOS 8:

Tim a színpadon, jön az új iOS. Először is az eladások. 800 millió iOS eszköz eladva. 100 millió iPod touch, 200 millió iPad, félmilliárd iPhone. Durva számok ezek. Az elmúlt 12 hónapban 130 millió új felhasználó az iOS platformon. Sokan váltottak Androidról.

„Ők vásároltak egy Androidos telefont. Véletlenül. Később jobb felhasználói élményt és jobb életet láttak és váltottak.” – Tim.

IMG_1230

A felhasználói elégedettség az egekben (97%), az iOS7 már 89%-os részesedést mutat az iOS verziók között. Ezzel szemben az Android legújabb verziója 9%-os részesedéssel bír. A Google rendszerében elég szomorú, hogy a felhasználók 1/3-a 4 évnél is idősebb verziót használ. Rengeteg vírus és probléma jellemzi az Androidot, Tim szerint. Jön az iOS8, Craig Federighi újra a színpadon.

A dizájn megmarad, néhány új háttérkép. Nincsenek új alkalmazások (Tippek és Healt-en kívül), semmi ilyesmi. Egyelőre. Sok hasznos és logikus funkció azonban érkezett.

Interaktív értesítések. A bejövő üzenetre rögtön a lenyíló ablakban reagálhatunk, nem kell appot megnyitni. Ugyanez működik a záró képernyőn is. Akár Facebook üzenetekkel is.

IMG_1232

A Multitasking nézetben megjelennek a legtöbbet használt kontaktok képei, akikkel a leggyakrabban kommunikálsz.

IMG_1233

Új tab nézetet kap a Safari, a Mailben kiléphetünk az éppen készülő levélből és elérhetjük a többit.

Quicktype. Lényegében felgyorsítja a gépelést, úgy, hogy a billentyűzet felső sorában 3 szót felajánl. Nem ostobán, mint más eszközök, hanem szövegkörnyezet alapján. Figyeli a bejövő üzenetet, a kérdéseket is. Még a partnerünk stílusát is megtanulja, így ennek megfelelően ajánlja fel a három lehetőséget. Magyarul sajnos nem tud.

wwdc_of_5

Continuity. Ahogy az a Mac résznél is leírtam, onnan folytathatjuk egyik eszközünkkel, ahol a másikkal abbahagytuk. iPad-en is felvehetjük a telefonhívást, megkapjuk az SMS-t, stb.

A csoportos üzenetek is sok újítást kaptak. Kiléphetünk, lenémíthatjuk, lokáció megosztása stb. Legfontosabb, hogy iMessage-ben küldhetünk gyors hangüzenetet vagy videó üzenetet is. Hibátlan a megoldás.

A bemutató egyik legviccesebb pillanata:

IMG_1234

Health – Healthkit – lényegében egy alkalmazás, ahova a különböző fejlesztők által készített egészségügyi alkalmazások és kiegészítők adatot szolgáltatnak. Egyes intézmények a fejlesztésbe is beszállnak, így még többet fejlődhet az alkalmazás.

Family Sharing – Családos felhasználás – Egy családban lévő eszközök között minden tartalom megosztható (6 eszközig – 1 bankkártyával), a szülő-gyerek viszony egyértelmű marad. Egy esetleges vásárlást a szülőnek jóvá kell hagynia.

Fotók – iCloud – Minden fotó elérhető lesz minden egyes eszközön, mivel az eszközök feltöltik őket az iCloud-ba. Gyorsabb, jobb keresési lehetőség a megnövekedett fotóalbumokban. Lényegesen jobb szerkesztőfelület.

wwdc_of_4

Mivel teljes minőségükben tölti fel a rendszer a videókat és a fotókat is, az iCloud 5GB-os ingyenes tárhelye hamar megtelik. Havi 1 dollárért 20 GB-ot, 4 dollárért 200GB-ot vásárolhatunk, egészen 1TB-ig. Ez az egyetlen újítás, aminek nem örülök.

Természetesen a kínai népnek is érkeztek frissítések, valamit Siri is okosabb lett. 24 új nyelven diktálhatunk neki, sőt a zeneszámokat is felismeri a Shazam-os integráció segítségével.

AppStore frissítések: Érkezik a szerkesztők ajánlásával logó, gyorsabb és részletesebb keresés. A fejlesztők készíthetnek alkalmazáscsomagokat, amelyeket egyben letölthetünk. Az egyes appok profiljában lehetőség nyílik videós ajánló készítésére.

Az iOS8 ősztől érhető el, az új iPhone-nal egyetemben, a fejlesztői verziók (béták) mától tölthetők. Fontos megjegyezni, hogy az iPhone 4 nem lesz iOS 8 kompatbilis, de ez nem meglepetés. A támogatott eszközök:

wwdc_of_3

Fejlesztők – SDK

Ennyi volt a Keynote felhasználók számára készített része. Ekkor még nagyjából 50 perc volt hátra, aminek végignézése számomra meglepően élvezetes volt, egy ideig. Az Apple átkapcsolt fejlesztői módba, ami teljesen érthető, lévén WWDC-ről van szó. A színpadon Craig Federighi. Csak egyszerűen, pontokba szedve írnám le a részletet, akik értenek hozzá, úgysem itt fogják olvasni.

Extensibility – AppStore-os alkalmazások képesek lesznek más alkalmazások számára szolgáltatást nyújtani, mindezt az iOS belső, biztonsági hálóján keresztül.

Ezt a funkciót használhatják az alkalmazások, amelyek a tartalom megosztását, megnyitását vagy a weboldal lefordítását ajánlják fel számunkra. Az értesítési központ Widget-jei is ezen keresztül működnek majd. Sőt, az érkező, telepíthető billentyűzetek is.

Touch IDnem gyári alkalmazások is elérhetik a Touch ID-t anélkül, hogy az ujjlenyomatunkat megszerezzék. Az egyik leginkább a jövőbe tekintő funkció.

sdk_wwdc

HomeKitaz otthonunkat automatizáló eszközök irányítását veszi egy kézbe. Így a különböző gyártók világításai, kapunyitói, biztonsági rendszerei, termosztátjai az iPhone-ról, egy felületről lesznek vezérelhetők. Egyszerre akár több eszközt is vezérelhetünk, akár Siri-vel is. Így mondhatjuk lakásunknak, hogy készüljön fel az estére –fűtést kicsit felveszi, bezárja a kapukat, ajtókat, leveszi a világítást és elindítja a kerti locsolót – MI EZ KÉREM, A JÖVŐ??

CloudKit – nagyon technikai csomag, alapvetően az egyes alkalmazások szerveroldali igényeit teljesíti.

Metal – drámaian lecsökkenti az Open GL okozta teljesítményvesztést. Sokkal könnyebben és sokkal több teljesítményt érhetünk el az Apple grafikai és A7-es processzorából. Több demót is mutattak, amelyek egyszerűen csak konzol szintű programot futtatnak az iOS8-on. Az eszközök a jelenleginél 10X nagyobb teljesítményt is le tudnak adni.

Ennek bemutatására létrehoztak egy Zengarden nevű programot. Elképesztően részletes alkalmazás, tökéletes a demóra. Több ezer darab külön-külön mozgó levelet és pillangót szimuláltak le élőben, valamint egy több száz halat tartalmazó halastavon vertek hullámokat, amikre a halak és a vízfelszín visszatükröződés is reagált. Elképesztő.

Új programozási nyelvet mutattak be, az Objective-C helyett. Ez a Swift, az Apple saját programozási nyelve. Innen a bemutatóból nem értettünk sokat. Lényege, hogy sokkal gyorsabban és több vizuális visszacsatolással írhatnak mostantól kódot a fejlesztők. Rengeteg parancs leegyszerűsödött és a legtöbb általános hiba egyszerűen csak nem létezik többé.

wwdc_swift

Programozási nyelvből is olyat írt az Apple, amilyet más nem tud. Egyszerű, forradalmi és nagyon rájuk vall. Ekkor még volt hátra nagyjából 15 perc. 15 számomra nem élvezhető perc. Az Apple átkapcsolt fejlesztői módba, ami teljesen érthető, lévén WWDC-ről van szó. Lényegében kódot írtak a színpadon, negyed óráig, csöndben.

Ezután Tim visszatért és megköszönte a figyelmet.

IMG_1219

Ahogy végigolvasom igen hosszúra sikerült beszámolómat lényegében rádöbbentem, hogy a bevezetésben leírtakkal a befejezéshez elérve már nem teljesen értek egyet. Az OSX teljesen átalakult, baromira jó dizájnelemekkel és csodálatos Mac-iOS integrációval. Az iOS olyan funkciókat kapott, amelyek legtöbbjét a mindennapokban használni fogom, a fejlesztői részekben pedig olyan jövőbe mutató funkciókat és lehetőségeket láthattunk, amelyek átformálják az orvos-beteg viszony, az automatizált lakások piacát, a telefonos vásárlást és az iOS-t a konzolokkal egy szintre hozzák.

Nem lett iPhone? Tudtuk, hogy nem lesz. Azt is tudtuk, hogy iPad és iWatch se lesz. Most komolyan jobban örülnénk egy új, erősebb Mac Mini-nek? Így volt jó ez kérem, ahogy volt. Biztos vagyok benne, hogy a bejegyzés nagyjából 1500 szava mellé legalább még ennyit írok még a fenti témákról részletesen.

Az alábbi linkek még több információt szolgáltatnak az idei WWDC-ről:

apple.com

WWDC 2014 teljes közvetítés

Facebook-oldalunk, kérünk egy pár LIKE-ot.

2233 Total Views 1 Views Today
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

hozzászólás